27 september 17:3021:00 2017

Föreläsning MATERIAL & TEKNIK

Utvalt i Skåne bjuder in till ytterligare en föreläsning på temat
MATERIAL & TEKNIK
 

Detta är den tredje delen i Utvalts föreläsningserie där skickliga utövare delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Kvällens föreläsare är
  • Linnea Blomgren, väverska och färgare från Stockholm
  • Beth Moen slöjdare och snickarmästare från Siljansnäs
  • Louise Hederstöm, möbeldesigner från Malmö
  • Carina Grefmar, möbeltapetserare från Malmö

Under kvällen blir det information om Utvalt i Skåne, juryn, stipendierna, hemsidan och ansökningsplattformen som är öppen 1 november 2017–15 januari 2018.

Tid: onsdag 27 september, kl. 17.30–ca 21.00
Plats: Form/Design Center, Lilla Torg 9, Malmö
 
Ingen kostnad. Begränsat antal platser, anmälan krävs! Välkommen med din anmälan senast 26 september
Anmälan: via länken https://simplesignup.se/event/99791
 
LINNEA BLOMGREN 
Linnea Blomgren är vävare. Hon tog en Master i textil på Konstfack 2015, är utbildad på Handarbetets Vänner, Kawashima textile school i Kyoto samt har 7 års erfarenhet som konstväverska på Märta Måås-Fjetterström. Idag undervisar hon på Handarbetets Vänners skola samt gör unika verk för utställningar och leder workshops. Linnea arbetar med vävning och färgning och skapar sitt eget material.
”Att kombinera olika fibrers egenskaper för att kunna formas på ett specifikt sätt eller att skapa en yta att bygga rumslighet med handlar om problemlösning och kunskap. Jag försöker lyssna till materialet och dess egenskaper och på så sätt hitta fram till uttrycket”.
Föreläsningen kommer att handla om hennes materialbaserade praktik och dess process. Hur material och teknik är tydliga utgångspunkter i hennes praktik och hur de leder henne i arbetet. Ger inspiration och drivkraft att väva. 

LOUISE HEDERSTRÖM + CARINA GREFMAR = TICKA PROJECT!
Louise är möbeldesigner och verksam i Malmö. Efter examen 1998 på Beckmans School of Design i Stockholm bedriver hon numera en omfattande verksamhet som designer och medverkar regelbundet i utställningar i Sverige och internationellt samt även som lärare vid designutbildningar.
Carina är möbeltapetserare verksam i Malmö. Med speciell inriktning på moderna möbelklassiker utför Studio Carina Grefmar omklädsel av alla typer av möbler, särskilt läder- arbeten. Hon arbetar också med specialprojekt som prototyputveckling tillsammans med designers och gör hela inredningar.
”TICKA formas av restbitar av läder. Ett noga genomtänkt materialval både av miljömässiga och estetiska skäl. Inom dagens skinnberedning ratas normalt avsevärda mängder av det garvade lädret. Kraven på yttersta perfektion är så höga, minsta ojämnhet gör att det färdiga skinnet blir till restavfall. Men just det ärrade lädret med synliga märken används för TICKA. Vi tycker det är vackert. Den ärrade känslan ger objekten mer karaktär och liv”.
”Ticka project” – ett samarbete som utmanar mötet mellan hantverkoch design. 

BETH MOEN 
Beth Moen är slöjdare och snickarmästare med utbildning från Vindelns folkhögskola i Västerbotten och Capellagården på Öland. Hon har tagit gesällbrev i möbelsnickeri vid Carl Malmstensskolan i Stockholm. Sedan 1989 driver hon Norea form och snickeri i Sil- jansnäs tillsammans med AnneLi Karlsson och tar olika uppdrag inom möbelsnickeri och restaurering samt tillverkar unika produkter och bruksföremål. Beth arbetar sedan era år som huvudlärare på Slöjd och hantverk, form och kultur - Trä på Sätergläntan institutet för slöjd och hantverk i Insjön.
”Jag har alltid varit fascinerad av trä och träd. Trä formas så lätt med enkla verktyg. I skogen nner jag inspiration, rekreation och meditation. Skogen är min vardag och min helg. Varje träd har sin historia och har stått på tillväxt i många år innan de hamnar i mina händer. Jag arbetar med yxa, tjäckel, skave och skölp. Jag vill att verktygen ska ge tydliga spår i de färdiga objekten”.
Beth kommer i sin föreläsning att berätta om processen kring tillverkning av de stora skå- lar som hon arbetat fram med handverktyg. Det krävs stora träd för dessa skålar som är ca en halvmeter i diameter.