12 september 201517 januari 2016

Staged Fashion – Designed Identities, Textilmuseet, Borås

Utställning om scenkläder.

Säkert har du hört talas om Yohio, Army of Lovers, The Knife, och Roger Pontare. Kanske är du inte lika bekant med Katarina de Bourg, Bella Rune eller Sarah Mårskog? I utställningen Staged Fashion – Designed Identities möter du formgivarna som skapat scenkläder till några av Sveriges färgstarka artister och band.

Scenkläderna spelar stor roll i ett framträdande. Det är inte bara en snygg yta att titta på utan även ett verktyg för artisterna när de går in i sin roll. En bra scenkostym hjälper dem att fyllas med den energi som krävs och att fånga sin publik. Vanligtvis är det artisterna och deras musik som står i fokus. Här går vi istället bakom scenen för att titta närmare på klädernas tillblivelse och deras formgivare.

Fram träder olika samarbeten mellan designer och artist. Ibland med ömsesidig inspiration av varandras arbete. Någon talar om telepatisk kommunikation som uppstår under skissarbetet. I ett annat fall handlar det om artisten som rent praktiskt får hjälp att realisera sin egen version. Gemensamt för samtliga medverkande är dock att scenkostymerna ses som en viktig del av ett större allkonstverk.

Att sammanställa en utställning om musikartisters scenkläder har oändligt många ingångar. Här har vi valt att fokusera på samtida artister som rör sig inom svensk popmusik. Kan berättelserna om deras kostymer få oss att reflektera över vår egen fåfänga, när vi själva klär oss för att äntra vardagens scen? Hur använder vi kläder för att förhöja stämning, förmedla innehåll, stärka eller skydda vårt eget jag? Vill vi skapa tillhörighet i en grupp eller istället skilja oss från mängden?

Scenkläder från åtta artister eller grupper presenteras i utställningen. Några designar kläderna själva och andra anlitar externa formgivare. Samarbetet mellan klädskapare och artist kan se olika ut. Vissa har pågått under många år och andra har precis inletts, vissa är kortvariga, andra sägs vara på livstid. Kläderna som visas är originalkostymer. De har brukats och i vissa fall förbrukats på scenen. Nu har vi fört tillbaka dem till ateljén. Välkommen in bakom scenen!

Scenkläder från följande designers och artister visas i utställningen:
Camilla Thulin/Army of Lovers, Bella Rune/The Knife, Paulina Wallenberg-Olsson/Wallenberg & Grebnellaw-Nosslo Anilaup, Pia Sandström/Jenny Wilson, Katarina De Bourg/Yohio, The Hives/The Hives, Sarah Mårskog/Roger Pontare, Diana Orving/Kajsa Grytt


Vandringsutställningen är producerad av Falkenbergs museum-designmuseum och turnéplanen ser ut som följande:

Höst 2015 Textilmuseet, Borås
Våren 2016 Södertälje konsthall/Luna kulturhus, Södertälje
Sommar 2016 Regionmuseet Kristianstad, Kristianstad

Läs mer på Textilmuseets hemsida