HV Skola

Erbjuder textila hantverks och yrkesutbildningar inom vävning, konstsömnad och stickning. Undervisningen ges av experter inom textila tekniker och stor vikt läggs vid det konstnärliga uttrycket i kombination med ett gediget tekniskt hantverkskunnande. 

Om utbildningarna

Utbildningarna är eftergymnasiala och är s.k. kompletterande utbildningar som står under tillsyn av Myndigheten för yrkeshögskolan. Studiemedel kan du söka på högskolenivå. Vi har förmånen att kunna knyta till oss de mest kvalificerade lärarna inom sitt område. 

På HV Skola lär du dig arbeta med det konstnärliga uttrycket I kombination med ett gediget tekniskt hantverkskunnande. I slutet av utbildningen ges möjligheten att avlägga gesällprov.
Inspiration kan du till exempel hämta från den omgivande naturen, HVs egna textilsamlingar, från de närliggande museernas och konsthallarnas utställningar med historiska föremål eller modern samtidskonst. Allt inom räckhåll från skolan.

På HV Skolas Öppet hus, en fredag och lördag i mars är du välkommen att besöka skolan, träffa våra lärare och studerande och se hur vi arbetar. De studerande på våra olika utbildningar ställer ut vad de arbetat med under det gångna året. Då har du också möjlighet att ställa frågor om våra utbildningar och fika tillsammans.

Högre textil hantverksutbildning åk 1 brukar delta i utställningar, exempelvis har de visat sina projekt på Formex-mässan i januari. På vårens examensutställning med början i slutet av maj, visar avgångsklasserna upp sina examens- och gesällarbeten. Några av föregående års avgångsstuderande  ges också möjlighet att visa sina verk  i Greenhouse, på Stockholm Furniture Fair I februari.

Du har givetvis också möjlighet att göra studiebesök på skolan vid andra tillfällen. Kontakta oss gärna för bokning eller om du har några frågor.


Vill du söka till oss?

Här kan du läsa mer om hur du går till väga för att ansöka till våra heltidsutbildningar.


Uppdragsutbildning

Vi skräddarsyr gärna en uppdragsutbildning baserad på dina specifika behov. Kontakta oss för en diskussion!

Aktuellt för HV Skola

Utbildningar

Textilhantverk: Basår

På vår ettåriga textilutbildning får du lära dig att fritt utveckla egna idéer utifrån olika grundtekniker.

Textilhantverk/Stickning: Basår

I textilhantverk stickning får du träna på handstickningens tekniker, mönster och traditioner, maskinstickning och stickprogrammet DesignaKnit. 

Högre textil hantverksutbildning, 2 år

Högre textil hantverksutbildning ger dig genom heltidsstudier möjlighet att fördjupa dina kunskaper inom textilhantverk. 

Bildvävning, grund

Här får du möjlighet att ur ett hantverksmässigt och historiskt perspektiv tillägna dig grundläggande kunskaper i bildvävning.

Bildvävning, forts. I

Genom att väva olika övningsvävar får du fördjupa dig i flera bildvävstekniker som du sedan får möjlighet att använda dig av då du väver dina egna bilder. 

Bildvävning, forts. II

I den här kursen får du möjlighet att ytterliggare bygga vidare på dina kunskaper i bildvävnad.

Brickvävning

I höst startar HV Skola en kurs i brickvävning.

Knyppling, grund

Du lär dig de grundläggande knypplingsteknikerna samt får experimentera med att knyppla i olika material och färger, alltifrån finaste knyppelgarn och metalltråd till grövre telefontråd.

Knyppling, forts. l

Kursen ger dig möjlighet att bygga vidare och utveckla dina kunskaper i knyppling.

Konstsömnad, grund

Det här är en kurs för dig som vill få en bred grund i konstsömnad.

Konstsömnad, forts. l

Kursen ger dig möjlighet att fördjupa och utveckla dina kunskaper i konstsömnad.

Konstsömnad, forts. II

I den här kursen får du möjlighet att ytterligare bygga vidare på dina kunskaper i konstsömnad.

Konstsömnad, forts. III

Vi har utvecklat en fördjupningskurs i konstsömnad. I den här kursen får du möjlighet att ytterligare bygga vidare på dina kunskaper i konstsömnad. Du får göra en konstsömnadsresa med gästlärare som tar dig med till olika kulturer både inom och utanför Sveriges gränser.

Shibori/färgreservage/tryck

Kom och prova på den japanska reservagetekniken Shibori. En teknik som ofta används till kimono.

Stickning, grund

Det här är en kurs för dig som tycker om att sticka och vill utforska tekniken.

Stickning, forts. I

Här får du använda dina grundkunskaper, utveckla och kombinera dem till dina egna plagg.

Sticka, montering – detaljer

Det här är en kurs där du får fördjupa dig i stickningens finesser och detaljer.

Stickresan genom Sverige

Vi åker på upptäcktsresa genom Sverige och studerar de olika regionernas sticktraditioner och särart.

Textil formgivning, grundkurs

Under åtta veckoslut erbjuder HV Skola en separat kurs där du lär dig utveckla olika tekniker som du efter kursen kan omsätta i egna textila arbeten.
Här får du genom färg- och formövningar, färglära samt musei- och miljöstudier utveckla dina färdigheter i textil formgivning.

Tovning, grund

Grundkursen är till för dig som vill utforska ull och tovning som teknik.

Tovning, forts. l

Med Tovning grundkurs som bas lär du dig vidareutveckla tovandet och får förfinade kunskaper. Du prövar dig fram till ett experimentellt förhållningssätt till tekniken och utvecklar dina idéer.

Tovning, forts. ll

Kursen ger en fördjupning inom tovningens material och tekniker. Du övar upp din förmåga att självständigt planera, utveckla och genomföra ditt arbete vad gäller formgivning, materialval och ett färdigt resultat av god kvalitet.

Tvåändsstickning

Det här är en kurs för dig som vill lära dig den gamla sticktekniken tvåändsstickning.

Vävning, grund

Det här är en kurs för dig som vill få grundläggande kunskaper i vävning.

Vävning, forts. l

Kursen vänder sig till dig som vill vidareutveckla dina kunskaper i vävning.

Anmälan och antagning

Kortkurser Anmälan För att anmäla dig till någon av HV Skolas kortkurser sätter du in en anmälningsavgift på 500 kr/kurs på skolans plusgirokonto 859110-9 ...

Anmälan och antagning Textilhantverk Basår

Ansökan och antagning inför hösten 2015  1. Ansökan gör du på skolans ansökningsblankett. Bifoga personbevis med foto (körkort, ID-handling, pass). 2. Arbetsprover Presentera dina arbeten ...

Anmälan och antagning Högre textil hantverksutbildning, 2 år

Ansökan och antagning till hösten 2015 1. Ansökan gör du på skolans ansökningsblankett. Bifoga personbevis med foto (körkort, ID-handling, pass). 2. Arbetsprover Presentera dina arbeten ...

Textil formgivning fortsättningskurs l

Till hösten startar vi en ny kurs i formgivning.