Alena Törnberg ställer ut på Vårsalongen 2015

Fredagen den 30 januari öppnar årets upplaga av Vårsalongen på Liljevalchs konsthall.

Alena Törnberg tog examen från Handarbetets Vänners Skola 2014 och ställer nu ut sitt verk Dimman på Vårsalongen 2015. 


Alena beskriver sitt verk:

Skulptur av handvävda ulltyger och kardad ull. Inuti verket finns högtalare monterade och från dessa hörs ett ljudstycke skapat med inspiration från hypnosterapi och internetfenomenet ASMR (Autonomus Sensory Meridian Response) och består av ord som vandrar från öra till öra, samt ljud som är tänkta att stimulera hjärnan och skapa fria associationer. Texten till inspelningen är tänkt att förmedla lättnad och vetskapen om att själv kunna föra sig framåt i livet. 
Verket hör till en serie skulpturer som med sina olika uttryck står för olika kroppsliga, mänskliga tillstånd. De går från fasthet till upplösning, från kaos till sammanhang. De förkroppsligar mänskliga tillstånd man går igenom i brytpunkter i livet. Inuti Dimman uppmanas man att lita till sin egen förmåga. Lugnad kommer man ut från skulpturen med vissheten om att det ordnar sig. Att det är okej.

Ljud: Ola Holstad


Alenas verk Dimman har blivit omnämnt av flera dagstidningar:

Svårt också att bara gå förbi textila skulpturer av Alena Törnberg, sistaårselev på Handarbetets vänner. ”Dimman”, ett litet moln av kardad ull. Jag stoppar huvudet in i det, ser kristallen som blänker längst därinne och hör samtidigt en angenäm kvinnoröst som i mina öron viskar ”Det är okej”, min älsklingsfras alla kategorier.

 SvD


I bakgrunden svävar Alena Törnbergs interaktiva ullskulptur ”Dimman” fritt i rummet, där besökarna bokstavligt talat kan försvinna in i dimman och höra konstnären viska till dem.

- Med textiler hittade jag ett sätt att översätta mitt måleri till tre dimensioner. Tanken är ljuden ska skapa en lugnande effekt på den som lyssnar, jag har bland annat inspirerats av hypnosterapi, säger Alena Törnberg om verket.

SvD

Metro

Södermalands Nyheter


Alena ställer också ut sitt verk Återhämtningen.


På Liljevalchs hemsida hittar du mer information om Vårsalongen 2015 och om Alenas verk. Se fler verk av Alena Törnberg på hennes hemsida