BORO och svenskt MODE

På torsdag den 22 april öppnar Handarbetets Vänner utställningen ”Boro och svenskt mode” i HV Galleri på Djurgården i Stockholm. 

Det japanska textilfenomenet boro med äldre trastextilier väcker frågor om produktion, konsumtion och tillvaratagande. I utställningen Boro och svenskt mode visas plagg och objekt från svenska och japanska textilkonstnärer och klädskapare. 

Utställningen syftar till att sätta fokus på olika förhållningssätt och uttryck för tillvaratagande och möjlig hållbar, lokal tillverkning av kläder och accessoarer. I några fall tack vare samarbeten som gör tillvaratagandet av tyg möjligt.

Medverkande: Takao Momiyama, C/O Cheap Monday /Elis Textil, Ewa Larsson, Remake Sthlm / Stockholms Stadsmission samt Susanne Beskow van Deurs i samarbete med Myrorna med flera.

Boro innebär något skört, trasigt som har lagats, i överförd betydelse textil som har använts, lappats och lagats långt utöver sin förväntade livslängd, ibland i flera generationer. 

 Att göra boro var ett kvinnligt hantverk som vilade på brist och nöd där behovet av att ta tillvara på tyg var centralt för att överleva. Boro var en del av den japanska modekulturen som följde sin tid. Objekt som har bevarats kan dateras från 1800-talet tills bruket upphörde på 1950-talet med ökat välstånd. 

Boro hade betraktades länge som en skamlig påminnelse om ett fattigt förflutet. På ett par decennier har detta vänt och boro har fått alltmer uppmärksamhet världen över. Boro ställs ut på konstgallerier, inspirerar inom textilt hantverk och lyxmodemärken förhåller sig till och använder äldre boro

Vår förhoppning är att utställningen ger en inblick i den bredd som finns på området boro och svenskt mode.

Utställningen på HV Galleri arrangeras i ett fristående samarbete med Östasiatiska Museet, där deras utställning om boro pågår just nu "Boro – Nödens konst". 

Curator-team Katarina Evans och Susanne Johansson samt gästande co-curator Pertra Holmberg, intendent vid Östasiatiska Museet. 

Utställningen pågår 22 april–15 maj. Öppettider ons-fred 12-16, lör 11-16. Röda dagar stängt.