16 november 16:003 december 16:00 2016

Emerging Talents + Det händer!

Enligt vår tradition bjuder vi in alumnis att ställa ut på HV Galleri, detta år välkomnar vi Josefin Gäfvert, Lisa Juntunen Roos samt ett samlat projekt från en av våra Konstsömnadskurser.

I anslutning till Emerging Talents ställer även Slöjdinkubator ut Det händer! i Stora galleriet.

Vernissage 16 november, kl. 16-18.

Utställningen pågår 16 november - 3 december.

Om Emerging Talents

Lisa Juntunen Roos (född 1988) examinerades 2015 från Högre textil hantverksutbildning vid Handarbetets Vänner. För sina insatser inom vävning tilldelades hon ett arbetsstipendium under sin tid på utbildningen. I galleriet visar Lisa verket Låta bli (2016) i tekniken daldräll med inplock.

Josefin Gäfvert (född 1988) har tidigare studerat på Handarbetets Vänner Skola samt Konstfack. Hennes vävar har allra senast synts i utställningen Mycket mer än gångbart på Katrinetorp Landeri samt Marabouparkens utställning Textila Undertexter.

Att bygga staden är ett projekt utfört av Konstsömnad (fortsättning III) under ledning av Katarina Evans. 

Syftet var att utifrån sina utgångspunkter och egen inspiration sy upp en del av en stadsbilden, tex ett hus, en fasad ett gathörn. TIllsammans utgör alla delar ett samhälle. Medverkande: Christina Rudling mfl.

Om Det händer! & Slöjdinkubator

Slöjdinkubator är en utbildning på Institutet för slöjd och hantverk Sätergläntan, projektet är ett samarbetsprojekt mellan utbildningarna.

Slöjdinkubatorns deltagare finns utspridda över hela landet och arbetar med olika typer av hantverk. Vår gemensamma nämnare är att vi älskar att skapa med våra händer och att vi vill utveckla vårt hantverk. Det blir en utställning om nuet och en berättelse om livet som hantverkare. Vi vill visa hur och varför det händer och framför allt ATT det händer. På olika sätt med olika material och på olika platser i detta avlånga land.

Katinka Appelros, Skåne

Var möts fantasin och skogen? Med mina händer undersöka jag detta. Att få lov att skapa och respektfullt använda naturen till att föra hantverket vidare har lett till de objekt som jag nu ställer ut. Jag vill förmedla hållarbarhet, en känsla av och för naturen. Genom mina händer sipprar lekfullheten och skogen och formas till någonting nytt.

Olivia de Jong, Dalsland

I mig ryms en nyfikenhet och förundran över vad som kan ske i mötet mellan människor och material. Om de Jong är mitt företag och verktyget som skapar möjligheten att fylla vardagen med det som intresserar mest.

Vad händer i mellanrummet? Möblerna är utgångspunkten men inte slutet. Drivkraften kommer av leken och en lust att leva livet genom mina händer och den sökande blicken.

Malin Lilja, Halland                                                                                                                    

De senaste tio åren har jag utövat och förkovrat mig i det sydsvenska bonadsmåleriet. Bonadsmåleriet har ett naivt bildspråk med mycket glädje och känsla i. Motivet behöver inte vara "fint" målat det är viktigare med glädje, fantasi och en vilja att berätta. Det är ett fantastiskt sätt att berätta en historia, din egen eller någon annans. Som med alla hantverk behöver bonadsmåleriet föras vidare och utvecklas. Det ser jag som min roll nu.

Medverkar gör även Kristin Sundberg med sitt projekt SKUR.