8 april 10:0012:00 2016

Fanspikning av Livgardets nya fana

Efter ett års arbete, 2 444 timmar, och över 100.000 stygn har Handarbetets Vänners konstbrodöser levererat Livgardets nya fana. Fanspikningen, som är en återupptagen ceremoni från 1600-talet, ägde rum på Armémuseum i Stockholm fredagen den 8 april 2016. Fanan kommer att, vid en högtidlig ceremoni, överlämnas till Livgardet av H.M. Konungen.

Handarbetets Vänner är Hovleverantör och har utfört en rad heraldiska projekt, bl.a. ett Standar 2013. Det senaste gjordes i uppdrag av Livgardet och avslutades i mars 2016. Livgardet är försvarets förband som bland annat har i uppgift att vakta kungens slott. Fanan har en lång heraldisk tradition och är den man strider för. När fanan är tagen är slaget vunnet och den skyddas därför med livet. 

Fanan mäter 160x140 cm och är utförd i siden med omfattande silkesbroderier. Genom att brodera med Intarsia teknik får fanan två lika sidor och har därför ingen avigsida. Bitar tyg har skurits ut och ersatts med tyg i andra färger. Därefter broderas sömmarna över med en plattsöm. Arbetsprocessen avlutas med att fanan våtspänns för att sedan fållas där konstbrodöserna även broderar in sina initialer i fållen.

Under året 2016 fyller Kung Carl XVI Gustav 70 år och firar 43 år som kung, vilket gör honom till den regent som suttit längst tid på tronen.

Läs mer om fanor och fanspikning här (Länk).