Information till dig som blivit antagen till heltidsstudier vid HV Skola

Undrar du över något inför terminsstarten på HV Skola? Här hittar du svar på många av de frågor vi får.

Ansökan och antagning

Under maj månad skickar vi ut antagningsbesked och information om antagningar via vår antagningssida yh-antagning.se. 

Om du blivit tilldelad reservplats finns information om din köplats på din sida i antagningssystemet. Så fort någon tackar nej skickas ett erbjudande om plats till nästa person i kön, håll utkik i din mail för att se de notiser som skickas ut från vår ansökningssida. 


Bekräfta plats

Om du har fått ett meddelande med besked om plats: bekräfta antagningen snarast genom att tacka ja till din plats i antagningssystemet. Om du avstår din plats vill vi att du meddelar det genom att tacka nej i systemet. Läs instruktionerna i intagningsmeddelandet noga. Det är viktigt att du svarar inom utsatt tid, i annat fall går platsen till nästa person i kön.


Anmälningsavgift

För att behålla din plats till utbildningen krävs att du betalar in en anmälningsavgift om 1 500 SEK. Denna avgift återbetalas ej men avräknas från terminsavgiften vid terminsstart. Betalning  sker till Handarbetets Vänners Bankgiro 160-7316. Det är viktigt att du märker betalningen med ditt för- och efternamn.


Behörighet

Om du har blivit antagen med förbehåll om komplettering får du alltid ett meddelande med information om hur du blir behörig. Antagningen gäller då med reservation för att du uppfyller behörighetskraven innan terminsstart.


Inför terminsstart

I augusti kommer du att få ett uppstarts-mail från din huvudlärare. Du kan sitta lugnt i båten tills detta mail skickats ut. I mailet kommer du att få all information om hur du ska förbereda dig inför terminsstart, det gäller även om särskild litteratur eller verktyg ska införskaffas. Se till att du har angett korrekt mail i din ansökan för att säkerställa att mailet kommer fram till dig. 


Terminsavgift

Terminsavgiften betalas en gång per termin. En faktura kommer att skickas ut till dig en gång i början av höstterminen och en gång vid vårterminens start. Anmälningsavgiften om 1500 kr avräknas från fakturan på höstterminen. 

Tänk på att materialkostnader tillkommer.  Det går inte att på förhand att säga vad materialkostnaderna uppgår till, det är individuellt för varje studerande och projekt. Men du kan själv påverka dina egna materialkostnader genom att välja de material du vill arbeta med.


Undervisningstider

Utbildningen ges på heltid och undervisning hålls mån-fre kl. 9-16.


Läsårets datum

Terminsstart 18 aug 2021
Höstlov vecka 44
Jullov 23 december-9 januari (inkl. självstudietid)
Påsklov vecka 15
Skolavslutning 3 juni 2022


Ansöka om studiemedel från CSN

Som studerande på våra läsårsutbildningar har du möjlighet att ansöka om studiemedel. Om du studerar en heltidsutbildning på HV är du studiemedelsberättigad utifrån kvoten B1 är för studier på eftergymnasial nivå, det vill säga samma kvot som för högskole- och yrkeshögskolestudier. Vid ansökan på CSN´s hemsida finns datum för utbildningen förifyllda, ändra inte dem.

När du fått iväg din ansökan och terminen har startat, kommer du att få en blankett om studieförsäkran på din sida. Denna ska du själv skriva ut, signera och därefter lämna i ett fack på skolans kansli. Skolans administration intygar att du studerar på skolan och returnerar intyget i facket för upphämtning av dig. Du skickar själv in din studieförsäkran till CSN. 

Du har även rätt att söka merkostnadslån från CSN för terminsavgiften. CSN har koll på skolans terminsavgifter så du behöver inte intyga det (även om CSN anger det på sin hemsida). Vi intygar istället att du går på skolan när ansökan har kommit in till oss för påskrift.

Om har frågor gällande ditt studiemedel vänd dig i första hand till CSN. Det är dom som kan ge dig rätt svar utifrån just din situation. www.csn.se.


Engagera dig

Handarbetets Vänner Skola har en egen studentkår. När du har påbörjat utbildningen har du möjlighet att gå med i kåren, vilket ger dig förmåner som t ex ställa dig i kö till lägenheter via SSSB. 

Om du vill påverka studentlivet på HV Skola så vill vi tipsa dig om att engagera dig i kåren själv eller medverka i skolans Värdegrundsteam som jobbar med frågor som likabehandling. Kontakta skola@hv-textil.se för att få veta mer. 

------------

Saknar du någon information? Vänligen kontakta skola@hv-textil.se