1 oktober7 november 2015

Lina Sofia Lundin – Permanent Investigations

I utställningen Permanent Investigations visar Lina Sofia Lundin sitt platspecifika arbete kring färg, textilt hantverk, historia och framtid. 

Vi får ta del av ett utsnitt ur vardagen där hon undersöker sin närmiljö och försöker förstå materialens art, egenskaper och förmågor. Likt permakulturens designmetod inventerar hon platsen hon befinner sig på för förstå samspel och upptäcka vilka förutsättningar som redan existerar i dess miljö. Begreppet permakultur myntades av Bill Mollison och David Holmgren i Australien 1978 och kan förklaras som hållbar odling. Ett förhållningssätt som handlar om långvariga samarbeten och som går att applicera på landsbygd och i städer för att skapa småskaliga hållbara system. 

Komposten i hemmet kom att bli hennes färgpalett i arbetet Färgningsmanifestet – The Expanded Field of Composting (2012). För att skapa ett cirkulärt flöde färgade hon om gamla fläckiga kläder med kärnor, skal, blast och avkoket från middagsriset. Det är också genom de naturliga och förnyelsebara färgämnena som vi känner hennes arbete. Dessa blir ofta en del i olika experiment och installationer, som uppträder som den mest oplanerade och lekfulla poesin i vardagen till ett mer strukturerat görande med ett bakomliggande politiskt statement. Hennes kunskaper på området har hon samlat i metodboken Naturlig Färgning – Mat och Kläder i ett Kretslopp som gavs ut på bokförlaget Natur och Kultur 2014. 

Vi får även ta del av det nystartade projektet Seed to Garment där Lina Sofia odlar sina egna textila linfibrer för att tillverka en uppsättning kläder. Det innebär en historisk djupdykning i hennes egen och platsens historia. I den omfattande kunskapsinhämtningen som krävs blir arbetet både relationellt och socialt engagerande. Hon ser det som en aktivistisk handling där hon själv lär genom att göra. Processen dokumenteras noggrant med foto och film för att så småningom mynna ut i ett öppet källmaterial. 

Lina Sofia Lundin är utbildad textilkonstnär på Högskolan för Design och Konsthantverk (2013) och hantverkspedagog på Nyckelviksskolan (2010). Hon har också en bakgrund inom miljörörelsen och grundande 2009 klädbiblioteket Lånegarderoben, en plattform för kollaborativ klädkonsumtion. 2013 nominerades hennes arbete till vinnarbidrag i Svanens konsttävling Nordic Art Insight på temat hållbar konsumtion. Hennes arbeten har visats på bland annat Helsingfors Design Museum, Fredriksdal Museer och Trädgårdar, Norrköpings Konstmuseum och Kaunas Textilbiennal och hon har kurser och föreläser både i Sverige och utomlands.

Högupplösta pressbilder finns att hämtas HÄR

www.linasofialundin.com
www.naturligfargning.se


Öppettider:

ons-fre 12-16, lör 11-16

Guidad visning av Lina Sofia Lundin tisdagen den 20e oktober kl 16.00 och torsdagen den 22a oktober kl 18.00 Ingen föranmälan krävs, bara att dyka upp. 


Kan man ej delta på någon av visningarna håller Lina Sofia Lundin en föreläsning på Soppslöjd om Komposten - mat och kläder i ett kretslopp den 21/10. More info


NEWS 2015 

Recent book release:

Naturlig Färgning - Mat och Kläder i ett kretslopp, Publisher: Natur och Kultur More info

Workshops:

Sätergläntan, Insjön 6-8/11 More info