Samarbetet Designtorget x Handarbetets Vänner finns nu i butik!

Designtorget satsar för att främja hantverkstraditioner inom textilt hantverk. Samarbetet finns nu tillgängligt i Designtorgets butik på Kungsgatan 52 i Stockholm och Designtorgets webbshop.


Under Stockholm Design Week 2018 lanserar Designtorget årets samarbete med Handarbetets Vänner Skola. Traditionella metoder och textila material har utmanats och förenats med nytänkande form. Resultatet är fem unika kollektioner som alla tillverkats för hand på Djurgården i Stockholm och säljs exklusivt hos Designtorget i mycket begränsad upplaga.

I mer än 130 år har Handarbetets Vänner Skola på Djurgården i Stockholm utbildat framtidens konsthantverkare inom textila hantverkstekniker. Precis som Handarbetets Vänner värnar Designtorget om svenska hantverkstraditioner och om produkter som håller år efter år.

Under åtta veckor har formstudenter i projektet Kollektion i småskalig produktion utmanat traditionella metoder och textila material. Med utgångspunkt från Designtorgets sortiment och en gemensam färgskala har de utvecklat och tillverkat fem unika designprodukter; en ryggsäck, en takarmatur i två storlekar, en ”rislampa” i två modeller samt en kollektion kuddar.

Samarbetet med Designtorget har gett våra textil- och formstudenter en möjlighet att visa hur ett experimenterande med material och tekniker utvecklats till professionellt utförda produkter. Det är roligt att de redan nu innan examen får visa upp och sälja sin design. För vår del är samarbetet även ett sätt att inspirera och visa textila hantverkstraditioner, säger Elisabeth Isaksson, kursansvarig på Handarbetets Vänner Skola. 

--------------

Pom Pom
Design & tillverkning: Amanda Leksell och Jennifer Virgo
Material: Lin knutet för hand runt en handvävd botten. 
Pris liten: 9000 SEK

Pris stor: 25 000 SEK

-        Vi ville skapa en produkt som lekte med ljusutsläpp i form av möte mellan glest och tätt. Efter ett antal provvävar och experimenterande med lampor fattade vi tycke för ryatekniken. Rya är en traditionell teknik som haft olika användningsområden, från början i ett värmande syfte som täcke och i senare tid dekorativt i mattor och väggbonader. Vi ville ta ryan vidare till en produkt vi inte sett förut. Vi hittade en kvalité i ryan med glest vävd botten och knutar i ett livligt lingarn passade det sig bra för att skapa en intressant lampa, säger Amanda Leksell.

Ryan knyts för hand in på en handvävd botten direkt i vävstolen och tygerna monteras sedan för hand på lampstommen.

-        Med ett antal olika linkvalitéer i svart och vitt har vi på ett lekfullt sätt skapat lampor med individuella utseenden. I tänt läge skapar lamporna ett ljusspel på väggarna då ljuset tränger igenom i form av prickar mellan knutarna, detta gör att lampan passar sig bra till dekorativt ljus, säger Jennifer Virgo.

Varje stor lampa består av ca 2500 knutar, och de små av ca 800 knutar. Alla knutar är vävda i lin för hållbarhet och hög glans. Linets naturliga egenskap att stöta ifrån sig smuts gör lampan enkel att rengöra genom att dammsuga den lätt.

Citronlakrits
Design & tillverkning:
Mariana Silva Varela och Ida Isak Westerberg
Material: Utsida i ull och tencel. Foder i vattentåligt tälttyg. Knapp täljd för hand av gran från Tornedalen. Tofs i restmaterial från vävprocessen. Baksida och insida ficka i återbrukat och handfärgat linnetyg.

- Handvävning, funktion, konst, friluftsliv och punk har varit nyckelorden under vår process. Vi har lekt med kombinationen mellan hållbara material och friluftstillbehör. Förutom att vi velat göra ett konstverk har fokus legat på vikt och funktion. Den ska fungera i alla väder och vara så lätt som möjligt, säger Mariana Silva Varela.

- Vi har vävt väskans tyg som en rundväv för att ge ryggsäcken ett sömlöst intryck. Genom att trampa fram olika lager i vävstolen har vi kunnat göra ett tyg som kommer ut ur vävstolen som en tub, i ett stycke, säger Ida Isak Westerberg.

Ullen är handfärgad i olika nyanser av svart och gult. I färgningprocessen har vi använt oss av tekniken Ikat. Ikat innebär att man systematiskt avgränsar olika partier av materialet och kan på så sätt påverka vilka delar som skall färgas eller inte. De gula och svarta färgpartierna förflyttas och luckras upp och vandrar från väska till väska vilket gör att varje ryggsäck är unik.

Kuddar
Design & tillverkning: Fumika Tani och Josefine Lindh
Material: ull
Pris: 2500 SEK ink VAT

Japanska Fumika Tani och svenska Josefine Lindh hämtade inspiration från traditionella textila hantverk som utövas i Japan respektive Sverige. Varje kudde är unik och omsorgsfullt formgiven, handvävd och handfärgad.

-   Med anledning av våra respektive bakgrunder och att Japan och Sverige firar 150 år av diplomatiska relationer i år ville vi kombinera de traditionella japanska teknikerna med tekniker som är vanliga i Sverige. Resultatet blev en stilren och klassisk kuddkollektion med fokus på hantverk och hållbara material, säger Josefine Lindh.

-   Kollektionen är genomgående av ull för ett enhetligt uttryck. De traditionella japanska teknikerna som annars görs på bomull eller siden har vi istället valt att göra på ull, en råvara som är mycket vanligt förekommande i den svenska textilvärlden, säger Fumika Tani.

Varje kudde är delvis monterad för hand och signerad på baksidan med ett litet broderi i röd silkestråd.

Rislampa
Design & tillverkning: Maria Wale Lindvall och Saori Hoshino
Material: Lampskärm i ull, lin och papper. Lampfot i björkrot. 
Pris liten: 3500 SEK
Pris stor:
4900 SEK

Maria Wale Lindvall och Saori Hoshino ville kombinera den japanska lätta designen med svenska naturmaterial.

- Då lampornas färg är vit, ville vi göra dem mer spännande med dess form och textila yta. Vi blandade olika material och garntjocklekar i väven och vävde i svenska och japanska tekniker, säger Maria Wale Lindvall.

Resultatet blev en handvävd lampa i två storlekar som är konstruerad med en gles struktur för att släppa igenom ljuset. En mindre kubformad modell och en större cylinderformad lampa.


Samarbetet finns nu tillgängligt i Designtorgets butik på Kungsgatan 52 i Stockholm och Designtorgets webbshop.


Pressbilder finner du här.