Kortkurserna släpps 18 januari

Kanske drömmer du om att prova en ny textil teknik på någon av våra grundkurser? Eller att förkovra dig vidare på en fortsättningskurs där det krävs förkunskaper. Den uppskattade sommarkursen i bildvävning i vävstol återkommer även denna sommar. En annan efterfrågad nyhet är Knyppling grundkurs som ges som helgkurs. 

Ansökan till Handarbetets Vänner Skola öppnar 8 februari

Drömmer du om att arbeta med textil? Ansök till våra textilutbildningar på heltid mellan 8 februari och 17 april. Vi arbetar just nu med en ny hemsida. All information om hur du ansöker till textilutbildningarna på heltid kommer publiceras i god tid innan ansökningsperioden öppnar 8 februari. Men du kan redan nu läsa om våra utbildningar här

Offerkoftan ska stoppa män från att köpa sex

Talita och Åkestam Holst släpper en kollektion stickade tröjor i samarbete med klädmärket HOPE. Tröjorna har sexköparnas vanligaste ursäkter och bortförklaringar på ryggen, handbroderade av Handarbetets Vänner.  

Sidenblommorna på Prinsessan Sofias Nobelklänning handgjorda av Tim Mårtenson

De vackra sidenblommorna som pryder Prinsessan Sofias Nobelklänning har skapats av plymmakaren Tim Mårtenson. 

Workshop 10 december

Workshop med Nordens ende plymmakare Tim Mårtenson. Skapa något för hand till nyår - en accessoar med sidenblomma och/eller fjäderarbete. 
Lördag 10/12 kl 11.00-15.00. 

Grattis Alicia som får stipendium!

Alicia Sivertsson studerar vid Handarbetets Vänner Skola. Nu har hon tilldelas 20 000 kr ur Bo Hammarskjölds fond som delas ut av Hemslöjden - Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund. 

Drop-In hos Handarbetets Vänner 1 december

Den 1 december kl 14-17 får du möjlighet att besöka skolan och textilutbildningarna och den unika ateljén. Möt inspirerande lärare och engagerade studerande.

Julmarknad – Handarbetets Vänner Skola

Köp årets julklapp på Handarbetets Vänner Skolas julmarknad lördagen den 26 november kl 10.00–16.30.

Ansökan heltidsutbildningar

Är det dags att satsa på din dröm? Vill du utvecklas inom textila hantverkstekniker? Vill du lära dig grunderna och/eller få en bredd inom ...

HV Skola visar damast

I samarbete med Sidenväveriet. Vävarna är formgivna med utgångspunkt i samlingarna på Almgrens. Välkomna på  Vernissage  6 oktober kl 16-18. Utställningen pågår 6 oktober - 23 november


Utställningen med Nordens ende plymmakare förlängd till 31 december

Tim Mårtenson, även kallad ”The Master Of Feathers”, är Nordens ende plymmakare. Under några veckor visar Handarbetets Vänner en utställning med Tim Mårtensons konstnärliga verk. Utställningen ger en unik inblick i plymmakeriets värld – om hantverket, materialen, sidenblomstillverkningen och mycket annat.

Nu öppnar en unik utställning med Nordens ende plymmakare – Tim Mårtenson – Vernissage 22 september

Välkommen till öppningen av Mon truc en plumes, den 22 september 17-19, och ta del av Tim Mårtensons unika plym- och fjäderarbeten. Tim Mårtensons verk har synts på artister, i film och tv-produktioner, på teatrar och operahus.

Är du nyfiken på våra kurser?

Det finns ett fåtal platser till höstens kortkurser lediga:

Nu öppnar sommarutställningen med Katarina Brieditis

Torsdagen den 16 juni är det vernissage av Katarina Brieditis utställning "En sida av en annan". Välkommen till HV Galleri på vernissage 16.00-18.00, och möt Katarina Brieditis!

Textilstuderande tolkar Jonas Bohlins lampor hos Taverna Brillo. Vernissage den 26 april.

Taverna Brillo är ett italienskt brasserie i svensk tappning med inredning av Jonas Bohlin. I mötet mellan matsalens italieninspirerade atmosfär och Jonas Bohlins ursprungstankar om textilt återbruk har studerande som går Textilhantverk Basår, vid HV skola utforskat och skapat nya textilier.

Elever vid Handarbetets Vänner skola lanserar kuddfodral i samarbete med Skansenbutiken och Klässbols Linneväveri

För andra året i rad samarbetar Handarbetets Vänner skola med Skansenbutiken och Klässbols Linneväveri. Tillsammans med framtidens textilformgivare har nya synergier utforskats mellan hantverksarv och samtid. Den 22 april lanseras fyra kuddfodral i linne – inspirerade av Skansen, designade av textilstuderande vid Handarbetets Vänner skola och vävda av Klässbols. 

Examen 2022

Inslag, hjärtslag – En textil examensutställning från Handarbetets Vänner skola.Utställningen pågår 18 maj - 4 juni 

Vernissage 7 april – Emma Hasselblads En knopp sträcker sig upp

Textilkonstnären Emma Hasselblad ställer ut stickade skulpturala verk där formerna växer fram hur högar av garn. Utställningen pågår 7 april – 7 maj. På torsdagen när det är vernissage är HV Galleri öppet kl 16-18.

HV + MUJI

HV + MUJI är ett samarbete med fokus på hållbarhet, hantverksprocesser och funktion. 
13 studerande från HV, Handarbetets Vänner Skola, visar furoshiki hos MUJI och delar med sig av arbetet bakom sina handvävda, Ikatfärgade och funktionella tygstycken. 

Deconstruction - förlängd till 2 april!


Deconstruction - de-struere "bryta ner" + con-struere "bygga upp", en  utställning av konstnären Elsa Chartin.Utställningsperiod 4 februari - 2 april 2022.

Platserna släppta till kortkurser läsåret 22/23 på HV Skola

Den 17 januari kl 15.00 är det dags: 
Anmälan öppnas på hemsidan och utbudet för läsåret 22/23 presenteras.

Emerging Talents: Textil tar form

Årets Emerging Talents-utställning på HV Galleri visar åtta examensarbeten där Textil tar form.
Vernissage: 2 december, öppet 12.00-18.00. Utställarna är på plats från kl. 16.00 och framåt.

HV Ateljé i konstnärssamarbete med Klara Kristalova

I Sara Kulturhus i Skellefteå hänger nu konstverket "Allt är liv" varav två av verken "Bladet" och "Kvinnan" är utförda av Anna Eriksson och Jenny Hillevi Larsson i HV Ateljé under 2021.

Drop-in på HV Skola

Vi vill gärna träffa dig som drömmer om att arbeta med textil!

Ansökan och antagning till heltidsutbildningar

Ansökan Ansökningssidan öppnas 9 februari 2022. Du ansöker med arbetsprover, CV och ett personligt brev samt intyg på behörighet. Arbetsprover ska bestå dels av din ...

Hundra år med kvinnlig rösträtt

I år är det 100 år sedan kvinnor i Sverige för första gången fick rösta i val till riksdagen. För oss på HV förs tankarna osökt till, en av de mest tydliga markörerna för rösträttsrörelsen, Baneret med stort B. Banéret som togs fram av tre konstbrodöser på Licium, 1911, för det internationella förbundet International Woman Suffrage Alliance.

Ny utställning: De fyra årstiderna

Studios Supersju tolkar fyra textila årstider via Dolly Parton, Vivaldi och presidentval i HV Galleri.

Ateljén levererar nytt standar till K3

Nytt standar till Livregementets husarer (K 3) spikades den 17 sept. 2021 på Armémuseum

Marinchefens kommandotecken är levererat

Handarbetets Vänner Ateljé har broderat och levererat ett nytt kommandotecken till Försvarsmakten via beställaren Armémuseum.

Kim Halle: Textila Skisser

Handarbetets Vänners Galleri presenterar Textila skisser, en soloutställning av illustratör och formgivare Kim Halle. Utställningen öppnar den 2 september och pågår till den 3 oktober.

Optiska illusioner

Välkommen till Handarbetets Vänners sommarutställning på HV Galleri. En soloutställning med textilkonstnären Ida Pettersson Preutz optiska textila verk i storformat. Utställningen öppnar onsdagen den 16 juni.

HV Ateljé + Klara Kristalova

Sedan en tid tillbaka pågår HV Ateljés konstnärssamarbete med keramikern Klara Kristalova för fullt. 

HV Skola på Östasiatiska Museet

Studerande på Textilhantverk Sömnad vid HV Skola visar sina boroinspirerarde textila projekt i trapphallen på Östasiatiska Museet. 

Examensutställning 2021

Nu händer det! Avgångsstudenterna från Högre textil hantverksutbildning vid Handarbetets Vänner Skola visar sina examensarbeten i utställningen WEA VER HERE på HV Galleri 19 maj – 5 juni. Säkra en plats till öppningsdagen den 19 maj genom att följa länken i slutet av artikeln.

HV x Brillo

Efter en inbjudan från Taverna Brillo har studerande på Handarbetets Vänners Skola formgett nya textilier till Jonas Bohlins armatur Taverna. Tio lampkroppar har blivit klädda med handvävda tyger.

BORO och svenskt MODE

På torsdag den 22 april öppnar Handarbetets Vänner utställningen ”Boro och svenskt mode” i HV Galleri på Djurgården i Stockholm. 

HV x Klässbol x Skansen

Handarbetets Vänner Skola i designsamarbete med Klässbols och Skansenbutiken Studerande hämtar inspiration från friluftsmuseet Skansen för att ta fram en limiterad kollektion linnehanddukar.

HANG IN THERE öppnar den 1 april

HANG IN THERE. Så heter konstnärskollektivet DOT DOT DOTs utställning på Handarbetets Vänners galleri (HV Galleri) som öppnar på Skärtorsdagen den 1 april.   

Konstnärskollektivet Dot Dot Dot tillverkar samtida textilkonst för framtiden. HANG IN THERE är en hybrid mellan en utställning och en butik där Dot Dot Dot har bjudit in 46 konstnärer att göra klädhängare. 

Nordens största mattbasar

I samband med Stockholm Design Week visar Handarbetets Vänner Skola utställningen The No Furniture Fair = Mattbasar på HV Galleri i Stockholm. Hela 58 unika mattor kan ses fram till 13 mars.

Påskmorgon renoverad

Den lila mässhaken Påskmorgons yta pryds av strödda keruber som nu med stor hantverks-skicklighet har renoverats av Katarina Öberg på HV Ateljé.

Studenter i nya filmer om HV Skola!

I tre nya filmer får du träffa studenter som läser textil vid Handarbetets Vänners skola. 

Kyrkans Haute Couture 10 december – 6 februari

Vad har kyrkans mässhakar och applikationer gemensamt med modehusens haute couture? En utställning curerad av modedesigner Minna Palmqvist som visar kyrkans textilier i ett nytt ljus. 

Lyssna på ett djuplodande panelsamtal om den textila konstens betydelse och roll i framtiden – med anledning av Handarbetets Vänner Ateljés nytillverkning av den 54 meter stora ridån till Kulturhuset Stadsteatern/ Hörsalen i Stockholm. 
I panelen: Päivi E

Att översätta ett konstverk

Lyssna på ett djuplodande panelsamtal om Olle Bærtlings ridå och den textila konstens betydelse och roll i framtiden.

Birgitta Nordström – En slags sorgesång

Mellan 14/10 och 28/11 visar HV Galleri en separatutställning med textilkonstnären Birgitta Nordström. En vacker och gripande utställning om textilens betydelse vid livets slut. 

HV Galleri + Artist Talk 3 oktober

Artist Talk/konstnärssamtal 3 oktober

Olle Baertling-ridån på plats när Kulturhuset invigs

Nu invigs nya Kulturhuset Stadsteatern och på plats hänger ett 52 meter brett konsthantverk, Olle Baertling-ridån tillverkad för hand av HV Ateljé.

Mariana Silva Varela, stillbild från video

LA PARTIDA – Mariana Silva Varela

Mellan 9 september och 10 oktober visar HV Galleri en soloutställning av historikern och konstnären Mariana Silva Varela. I utställningen ”La Partida” använder Mariana Silva Varela ponchon för att undersöka nya berättelser och ritualer kring livets slut och ställer samtidigt frågor om migration, historia och kulturell identitet.

HV-studerande tilldelas stipendium

Täcklebo Broderiakademies Elevstipendie 2020, tilldelas Helle Rosborg, Handarbetets Vänners Skola.

Baertling-ridån 3.0

HV Ateljé har i veckan levererat en ny ridå till Kulturhuset Stadsteatern.

Mariana Silva Varela, stillbild från video

Examen 2020

Den 3e juni öppnar årets Examensutställning på Handarbetets Vänner Skola.

Utställning: Emerging Talents // O.K.

HV Textil Laboratorium visar 8 april – 23 maj verken av ”Collapse Weave” av Lea Constan,  ”Rejects” av Lina Kac och ”Stitch dancing through the days” av Cissi Wiman. 

Portfolio och arbetsprover

En fråga vi ofta får i samband med våra antagningsomgångar är :"Vad ska jag visa i min portfolio?". I den här artikeln kommer vi att visa exempel som kan hjälpa dig på traven.

Nytt tillfälle: workshop i fritt broderi

Snart finns en ny möjlighet att delta i en  ny workshop i fritt broderi hos Mångkulturellt centrum i Botkyrka (Stockholm).

Textil och tid - en dialog

I det nyligen invigda HV Textil Laboratorium öppnar vi upp för nya infallsvinklar inom det textila samtalet. Därför gläds vi åt att Cilla Ramnek gästar ...

Rusty Dreams - rips of time through lens, warp & heart

En dokumentation av en roadtrip i foto och väv - jakten på en process av drömmar i roströda landskap.

Utställning och boksläpp: Urmodern

Välkommen på vernissage för "Urmodern" tisdag den 3 december kl 17.00-19.00.

Licium har levererat kåpa till ny biskop

Handarbetets Vänner Licium har designat och producerat både biskopskåpan och mitran till Stockholms stifts nya biskop Andreas Holmberg.

HV Galleri deltar i Stockholm Craft Week

Premiär för Stockholm Craft Week som sätter ljuset på det samtida konsthantverket.

Jennie Jakobsson är Årets förnyare 2019

Stipendiet delas ut av Föreningen för Svensk Hemslöjd.

Utställning: Emerging talents 2019

Vi har alla har en relation till det textila materialet. Det kan trösta, skydda, väcka minnen, ge associationer och det kan skava. I årets Emerging Talents - utställning kommer vi kroppsnära dessa erfarenheter. Vernissage 11 september, kl. 17-19.

Dagens alumn: Sara Eriksson

I del sex i vår intervjuserie har vi pratat med konstvävaren Sara Eriksson "Jag var nyfiken och ville lära mig mig mera, ville fördjupa kunskaperna inom textil och få jobba med händerna. Jag hade aldrig vävt innan jag började på HV, det var främst intresset för broderi jag sökte för, vävningen kom liksom med på köpet och öppnade en helt ny värld."

Utställning HV Archive - Colourful Craft

Vernissage 18 juni kl. 17.00-19.00Utställningen är öppen fram till 24 augusti.

Tre examensarbeten visas på Almgrens

Tre av HVs avgångselever har blivit utvalda att visa sina examensarbeten på Almgren Sidenväveri och museum. Jennie Jakobsson, Julia Kåsjö och Cissi Wiman visar sina ...

Årets stipendiater

I samband med avslutningen på Handarbetets Vänner Skola delas stipendier ut till studerande och medarbetare på Handarbetets Vänner Skola. Vi presenterar årets stipendiater:

Dagens alumn: Ask Bjørlo

Del fem i vår intervjuserie har vi pratat med Ask Bjørlo, hantverkare och textilkonstnär. "Jag kunde inte tro det var sant vad jag såg. Våning på våning med vävstolar i fönstren. Det var en fantastisk upptäckt för mig, och jag visste genast att jag ville studera vid HV."

Examensutställning Craft Verk på HV Galleri

Den 15 maj till 1 juni ställer årets avgångsstudenter från Högre textil hantverksutbildning, Handarbetets Vänner Skola, ut sina examensarbeten på HV Galleri. Vi avrundar vår ...

Dagens alumn: Ea Montelius

Del fyra i vår intervjuserie har vi pratat med Ea Montelius, hantverkare och textilkonstnär. "Mitt bästa tips är nog att följa sina intressen inom det textila fältet, utbilda sig och vara nyfiken på att lära sig mer."

Dagens alumn: Tove Starfelt

I del 3 i vår intervjuserie med alumni får vi veta mer om Tove Starfelt."Jag hade fått höra att HV var skolan att gå om det var textil en ville hålla på med och det lockade mig att lära mig om det textila materialet från grunden."

Utställning: Outforskat vatten – tyllbroderiet gör en världsomsegling

I utställningen, signerad Katarina Evans, bjuds en upptäcktsresa med nål och tråd i materialet tyll.

Dagens alumn: Sophie Jungkvist

I del 2 i vår intervjuserie med alumni får vi veta mer om Sophie Jungkvist."Det är viktigt att inte begränsa sig själv utav rädsla för att göra fel och framstå som överambitiös, även om man kanske får backa senare. Oftast är det bäst när man inte vet exakt hur mycket arbete något kommer ta, och kan tänka stort och nytt."

Dagens alumn: Miriam Parkman

Idag lanserar vi del 1 i vår nya intervjuserie med fokus på alumni från HV Skola. Först ut är Miriam Parkman, frilansade handvävare/textilkonstnär, skribent och hårstylist, som kommer att berätta vad hon fått med sig från sin tid på HV och vad hon gör idag.

Ny intervjuserie på HVs Facebook

På temat: Alumni från HV Skola, vad gör de idag? 

Hur görs en Grebnellaw?

"Jag älskar att leka gud – just eftersom man inte får det. Att skapa varelser från dött material genom att “andas liv” i det fascinerar mig. I mitt sinne fyller jag världen med Grebnellaws, men utan någon klar anledning. Handlingen drivs framåt av sig själv och skapar en ström av nya tankeexperiment." 

Madonna i ny skepnad

Monter:  C18:41 Stockholm Furniture & Light Fair. Mässan är öppen 5-9 februari.

HV Skola tar fram kollektion i samarbete med Designtorget och Klässbols

För tredje året i rad får textilstuderande från textilhantverksskolan Handarbetets Vänner Skola i uppdrag att ta fram produkter för Designtorget. 

EXHIBITION/OPEN LABORATORY: How to create a Grebnellaw

How do you create a Grebnellaw? Artist Nosslo-Grebnellaw-Aniluap will bring her participatory performance project Grebnellaw to ‘Handarbetets Vänner’ and outline some of the answers to this question. 

Kommande utställning i HV Galleri

Emerging Talents ”Drömmar + Japan”.

HV-elev ockuperar Konstfacks vita rum

Shamiran Adam, studerande på HV Skola, är en av 25 konstnärer som ställer ut genom intitativet HAVET. Projektet är ett sätt att erbjuda plats i rum som annars är stängda för många.

Bokkväll med tema Kvinnokraft

Handarbetets Vänner Butik bjuder in till en bokkväll med tema Kvinnokraft. HV har över 100 år skrivit historia tack var de starka kvinnor som sedan 1874 varit med, byggt upp och utvecklat HV till vad det är idag. 

Studerande och alumn från HV Skola tilldelades stipendium

HV-studerande Jennie Jakobsson och alumn Siri Pettersson tilldelades gotländskt stipendium för sin skicklighet i vävning.

Utställning Influenser Japan Sverige

I år, 2018, uppmärksammas 150 år av diplomatiska förbindelser mellan Japan och Sverige. Kulturutbyten är en viktig del i ett samarbete mellan länder och de båda länderna har under lång tid haft ett aktivt samarbete inom det textila området.Utställningen är öppen 10 oktober - 8 december.

Årets stipendiater på HV Skola

I samband med avslutningen på Handarbetets Vänner Skola delas stipendier ut till studenter och medarbetare på Handarbetets Vänner. Vi presenterar årets stipendiater:

Utställning HV Archives: Process

HV ARCHIVES: PROCESS
- Svärta, gråskala och linjens karaktär

13 JUNI - 25 AUGUSTI 2018
Vernissage 13 juni kl. 17.00-19.00

OBSERVERA ATT BUTIK OCH GALLERI ÖPPNAR FÖRST KL. 17.00 PÅ ONSDAGEN 13 JUNI.

Bokkväll med Karin Holmberg i HV Butik

Handarbetets Vänner Butik bjuder in till en kväll i broderiets tecken. Karin Holmberg som skrivit boken Svenska broderier gästar butiken och visar prover från boken.

Policy för behandling av personuppgifter

Föreningen Handarbetets Vänner u.p.a. använder de personuppgifter och den information du frivilligt lämnar vid registrering eller kontakt med oss som hjälpmedel i vår ...

Examensutställningen 183 km garn!

Handarbetets Vänners avgångsklass bjuder in till vernissage onsdagen den 16 maj kl 16.00-20.00

HV-elev utvald till deltagare i Ung Svensk Form

Mariana Silva Varelas "Gränslös folkdräkt
" blev utvald att delta i utställningen Ung Svensk Form.

"Varje kryss är en byggsten och det passar utmärkt i vår värld av pixlar"

I vår intervjuserie får du möta intressanta personligheter verksamma in inom textil. Denna gång får du möta Katarina Evans, konsthantverkare och har mästarbrev i konstsömnadsyrket. På Handarbetets Vänner är Katarina lärare i formgivning och konstsömnad.

Kaisa Melanton

Textilens poetik och politik. Vernissage 14 mars kl. 17.00-19.00. Utställningen är öppen 14 mars - 12 maj.

Finissage: Shibori på svenska

TANKAR OM SHIBORI PÅ SVENSKA - IDAG OCH I FRAMTIDEN. 

Samarbetet Designtorget x Handarbetets Vänner finns nu i butik!

Designtorget satsar för att främja hantverkstraditioner inom textilt hantverk. Samarbetet finns nu tillgängligt i Designtorgets butik på Kungsgatan 52 i Stockholm och Designtorgets webbshop.

HV-elever visar tweed på Möbelmässan

Skissprocess / vävprocess  / efterbehandling / funktion.  Monter C18:21B

Vi ses på Formex!

Hälsa på oss i monter B08:49.Formex på Stockholmsmässan i Älvsjö.17-20 januari 2018.

Årets första utställning: Shibori på svenska

Shibori på svenska. - Fria improvisationer och planerade processer. Svenska Shiborisällskapet ställer ut på Handarbetets Vänner Galleri 24 januari t o m 3 mars 2018. Vernissage 24 januari 2018 kl. 17-19. 
Observera ny tid för vernissagen! Se ovan.

Emerging talents 2.0

Enligt tradition bjuder Handarbetets Vänner in stipendiater tillika alumni att ställa ut på HV Galleri, detta år expanderar vi och välkomnar även spännande alumni från HDK och Konstfack. Välkommen att bevittna verk av framtidens stjärnor inom textil konst!
Vernissage: 22 november kl. 16.00-18.00

Grattis gesällerna Julia, Arianna och mästaren Katarina!

Igår delades mästar- och gesällbrev ut i Blå hallen. Tre av mottagarna har HV-anknytning. Två av mottagarna av gesällbrev, Julia Frostell och Arianna Funk, tog examen från HV Skola i juni i år, där de också genomförde sitt gesällprov. Katarina Evans, som bl a arbetar som konstsömnadslärare på HV, mottog sitt mästarbrev.

Samarbete med Designtorget: Kollektion i småskalig produktion

Är ett samarbete mellan HV Skolas Högre textil hantverksutställning år 2, Htu2, och Designtorget.

Josefin Gäfvert ställer ut Försöka bli

Josefin Gäfvert ställer ut Försöka bli på Handarbetets Vänner Galleri.Vernissage 4 oktober kl. 16.00-18.00.

Utställning Everyday Matter - The Value Of Textile Art

HVs Linnea Blomgren har arbetat med samt ställer ut i denna grupputställning! En utställning skapad med fokus på materialitet, långsamhet och hantverkets möjligheter. Där ledorden är innovation och kritisk bearbetning av det vardagliga.

Utställning Mycket mer än gångbart

Vernissage ons 16/8 kl. 16-18.

Jockum Nordströms SEB-ridå tillverkad på HV

"Pengarna på banken", Jockum Nordströms nya ridå till banken SEB, har tillverkats på Handarbetets Vänner Ateljé.

Stipendiater på Handarbetets Vänner

I samband med avslutningen på Handarbetets Vänner Skola delas stipendier ut till studenter och medarbetare på Handarbetets Vänner. Vi presenterar årets stipendiater:

"I left the school feeling so inspired"

Leah-Jane Musch studerar Branded Fashion på Billy Blue Design College i Brisbane. Handarbetets Vänner Skola var ett stopp på skolans Design Tour Stockholm 17-26 maj 2017.  Svensk översättning finns längst ned i artiklen.

Basårets Avslutningsutställning

Vernissage 9/6 kl. 17.00"Efter ett år på Handarbetets Vänner vill vi visa allt det fantastiska vi gjort. Det gör vi med en utställning, den 9 till 12 juni. Utställningen kommer innehålla textila verk från massor av olika discipliner, från vävning till konstsömnad till stickning."

"The idea is that everyone can weave."

I vår nya intervjuserie får du möta intressanta personligheter verksamma in inom textil. Denna gång får du möta Rosa Tolnov Clausen som ställde ut workshoppen "Weaving Kiosk" i Handarbetets Vänner Galleri tidigare i år. Intervjun är gjord på engelska med en svensk summering längst ned. 

|  Meet Rosa Tolnov Clausen, creator of the exhibition/workshop "Weaving Kiosk" which had it's first stop at Handarbetets Vänner Galleri earlier this year. 

"Vi enas kring ett gemensamt intresse; att arbeta för hand"

I vår nya intervjuserie får du möta intressanta personligheter verksamma in inom textil. Denna gång får du möta Arianna Funk, som studerar sista året på Högre textil hantverksutbildning och är aktuell med sitt examensprojekt från Handarbetets Vänner Skola. Arbetet ställs ut i "Textil klass - en examensutställning" på Handarbetets Vänner Galleri.


Handarbetets Vänner Skola presenterar årets examensutställning

Välkomna på vernissage för "Textil klass - en examensutställning" 2017

Margot Barolo utsedd till tf VD på HV

Från den 1 maj och under en övergångsperiod, träder Margot Barolo in som tf VD och verksamhetsledare för HV skola (på deltid).

Designtorget x Handarbetets Vänner

Vernissage: 30/3 från kl. 17.00Utställningsperiod: 30/3 - 27/4
Plats: Designtorget 
Kulturhuset, Sergelgången 29, 111 57 Stockholm

Vernissage för Weaving Fabrics for Suits

Vilka historier kan gamla provböcker med vävda beklädnadstyger berätta? Hur tas historierna om hand och hur de är relevanta i dag?
Vernissage 29 mars kl. 16.00-18.00.

"Mitt hjärta har alltid slagit lite extra hårt för textil"

NYHET! I vår nya intervjuserie får du möta intressanta personligheter verksamma in inom textil. Först ut i vår serie får du möta Amanda Leksell, studerande på Handarbetets Vänner Skola och vars matta "Hembygd" är på omslaget av senaste VÄV-magasinet.

Intresserad av att gå våra utbildningar? Boka rundtur!

Under Öppet Hus, 10-11 mars 2017, öppnar vi våra lokaler. 
För dig som inte hinner förbi eller vill ha en privat rundtur går det bra att boka in ett besök hos oss vid andra tidpunkter. Vi välkomnar dig som är intresserad av våra läsårsutbildningar, jobbar på skola och/eller skolklasser att boka rundtur på Handarbetets Vänner Skola!

Finissage för Weaving Kiosk

Välkommen på finissage för Weaving Kiosk!Rosa Tolnov Clausen kommer att visa upp besökarnas handvävda objekt som skapats i Weaving Kiosk på Handarbetets Vänner Galleri i Stockholm.

Vi ställer ut på Syfestivalen!

Vår monter har nummer B09:36, invid Hemslöjdens torg.
Läs mer: http://bit.ly/2l36HS1

Weaving Kiosk - Stockholm Design Week

6-12 February 2017, c/o Handarbetets Vänner, Stockholm, SE
SDW CrAfter Work Reception Ons 8 Feb. kl. 16-20. Playing (freestyling) within the restrictions Fre 10 Feb. kl. 14-18 - Workshop i vävning med Aoi Yoshizawa.Keep in touch Lör 11 Feb. kl. 13-17 - Workshop i vävning med Laura Locher

Ung Svensk Form 2017

Vi är glada över att två av våra tidigare studerande har nominerats till utmärkelsen 2017 års Ung Svensk Form 

Mattprojekt ställs ut på Furniture & Light Fair 2017

Studerande vid Handarbetets Vänner Skola, ställer ut sitt mattprojekt i Greenhouse på Furniture & Light Fair, 7-11 februari 2017. Välkomna till monter VH04:23!

Överlämning av ny förbandsfana till Amfibieregementet

Amfibieregementets förbandschef, överste Peder Ohlsson, fick idag ta emot en ny fana från H.M. Konungen på förbandets bas på Berga. Fanan är handbroderad på Handarbetets Vänner. VD Lotta Ahlvar och konstbrodös Anna Eriksson deltog vid överlämningen av fanan. 

Nyhet! Textilhantverk Sömnad

Vi är glada att meddela att vi utökar vårt utbildningsutbud med ett nytt basår, Textilhantverk Sömnad, som startar hösten 2017.

Weaving Kiosk till Handarbetets Vänner

Rosa Tolnov Clausen (DK/FIN) premiärutställer installationen Weaving Kiosk, ett vävprojekt där besökaren bjuds in att väva ihop med konstnären. Vernissage 1 februari kl. 16-18.Workshops kommer att hållas under utställningsperioden och galleriet kommer att hållas extra öppet av Rosa Tolnov Clausen själv. Se mer information för öppettiderna.

Anordnar workshop med Formex

Fiber Folding Lab - Handarbetets Vänner anordnar ny workshop i samarbete med Formex 2017.

Fanspikning av nya fanan till Försvarsmaktens underrättelse - och säkerhetscentrum, FMUndSäkC

Ateljéns senast broderade fana spikades torsdag 8 december på Armémuseum i Stockholm.

Nobel Creations teaser och vernissage

Nu på fredag 9 december 2016 öppnar Nobelmuseets utställningssuccé, Nobel Creations, som i år visas på Tom Tits Experiment i Södertälje. Välkommen till pressvisning med presentation av satellitutställningen samt möjlighet till intervjuer av utställande studenter och Nobelmuseet.

HV Galleri ställer ut "Randiga bolster och rutiga täcken"

Handarbetets Vänner Galleri ställer ut "Randiga bolster och rutiga täcken".Hemslöjden i Östergötland visar bolstervar tillsammans med täcken och fällar av Östgötadräll.
Utställningen pågår mellan 7 december - 28 januari. Vi har förlängt utställningstiden två veckor till 28 januari tack vare stort intresse!

HV Alumn erhåller Gesällbrev i konstvävar/handvävaryrket

Stort grattis till HV alumn Ia Centerhall, nu Gesäll i konstvävar-/handvävaryrket. Ia Centerhall gick i våras ut Högre textil hantverksutbildning (2 år) från Handarbetets Vänner, som Gesällprov vävde hon en matta i tekniken Rutrölakan med ett motiv inspirerat av bostäder som hon bott i under sitt liv. Provet blev väl godkänt och bedöms vara så skickligt utfört att Ia Centerhall tilldelas lilla silvermedaljen.


Emerging Talents + Det händer!

Enligt vår tradition bjuder vi in alumnis att ställa ut på HV Galleri, detta år välkomnar vi Josefin Gäfvert, Lisa Juntunen Roos samt ett samlat projekt från en av våra Konstsömnadskurser.I anslutning till Emerging Talents ställer även Slöjdinkubator ut Det händer! i Stora galleriet.Vernissage 16 november, kl. 16-18.Utställningen pågår 16 november - 3 december.

Release av bok om Agda Österberg på HV

30 november blir det release av boken "Agda Österberg- en livsvandring i färg", författare Robert Vikström.
Happy Minds Studio och Handarbetets Vänner bjuder in till en mini­-utställning, författarsamtal och mingel i Agdas fotspår, i Handarbetets Vänner Galleri.


Thielska + HV = Workshop i vävning

Konstväverskan Linnéa Blomgren från Handarbetets Vänner leder en workshop för barn och föräldrar i vävning där man får testa på att väva mjukaste ull i vacker gråskala och med mattrasor i klatschiga färger.
Tisdag 1 november kl 13–16 Onsdag 2 november kl 13–16 Materialkostnad: 30 kr/barn. Begränsat antal platser. Föranmälan till sophie.allgardh@thielska-galleriet.se

Handarbetets Vänner deltar i Nobel Creations

Handarbetets Vänner deltar för första gången i Nobel Creations, ett projekt genom Nobel Museum, där våra sistaårsstudenter ska gestalta årets Nobelpris genom sin textila konst.Följ studenterna under hashtaggen #nobelcreations

Invigning av ny mässhake och stola i Tyska Kyrkan, St Gertruds församling

Söndagen den 16 oktober kl 11, i Tyska Kyrkan, St Gertruds församling, Gamla Stan i Stockholm.

HV är Årets Formbärare

Den 6 oktober klockan 18.45 tilldelades Handarbetets Vänner utnämningen Årets Formbärare av Föreningen Form Stockholm. Vi är förstås både hedrade och stolta.

Utställningen Det vita mörkret & Reflexion till Handarbetets Vänner Galleri

Det vita mörkret, Maria Adlercreutz & Reflexion, Linnea BlomgrenVarmt välkomna på vernissage 7 oktober, kl. 14-18.

Handarbetets Vänners sjalar - nu i Berlin

Handarbetets Vänners populära sidensjalar med tryck av Edna Martin finns nu att köpa i Berlin. 

Utställningen ishi till Handarbetets Vänner Galleri

Keiko Anagrius ställer ut ishi på Handarbetets Vänner Galleri.'ishi' är japanska för sten.Varmt välkomna på vernissage måndag 19 september, kl. 16-18.

Föreläsning på HV: Johanna Törnqvist

Lördag 10/9 kl. 13.00 håller Johanna Törnqvist en föreläsning på Handarbetets Vänner. Föranmälan krävs för garanterad plats, maila till info@hv-textil.se. Notera att: Workshopen i Galleriet startar därför efter föreläsningen, runt kl. 14, och pågår fram till kl. 16.00.

Handarbetets Vänner alumn tilldelas stipendie

Hemslöjden delar i år ut stipendier till nio personer som utmärkt sig i slöjd och hantverk. Under Handmade Issues den 7 september kan du möta stipendiaterna samt ta del av samtal om ullen, fibrerna och kreativiteten. Josefin Gäfvert är en av årets stipendiater.


Mycket mer än gångbart – mattan som konst- och designobjekt

Utställning på Katrinetorp.Här möter du unika, nyproducerade mattor av kända konstnärer, formgivare och arkitekter.
Tre av mattorna i utställningen har vävts på Handarbetets Vänner.

Project Precious Trash på Handarbetets Vänner Galleri

Ett projekt om kläder och konsumtion av Johanna Törnqvist. 

Handarbetets Vänner tipsar om utställningar

Här kommer HVs tips på textila utställningar runt om i Sverige som är värda ett besök i sommar och i höst.

HV skapar Material Makers Lab i samarbete med Formex

Kom och väv tillsammans med anrika Handarbetets Vänner.
I en lekfull workshop får mässbesökarna prova på makro- och mikrovävning.Vi väver i ull från svenska allmogefår och med olika vävtekniker som tuskaft, panama, kypert  och satin skapar vi grafiska väggbonader färdiga att ta med hem.Läs mer på: www.formex.se

Alumni ställer ut på utställningen 5 unga

Alumni från Handarbetets Vänner ställer ut K. A. Almgren sidenväveri och museum; Maria Andersson, Josefin Gäfvert och Katja Beckman.
Medverkar gör också Vega Mättä Siltberg Johanna Oskarsson.Vernissage 22/6 17.00.

Konstbroderad krage till Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA

Handarbetets Vänners konstbrodös Viola Edin broderade nyligen en frackkrage till Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). 

Mode i sju akter

Studerande på Handarbetets Vänner Skola medverkar i utställning på Kulturhuset i Stockholm.
Vernissage på Galleri 5, 16 juni kl. 17.00-19.00.

Medaljutdelning på Handarbetets Vänner

Sophie Adlersparres medalj tilldelades Britt-Marie Lövgren i samband med Föreningen Handarbetets Vänners årsmöte 26 maj 2016. Hon tilldelas medaljen för sina förtjänstfulla insatser under de tjugosex år som hon varit anställd och verksam vid föreningen.

Examensutställning 2016

Examensutställning 10 elever, 10 textila verk.Vernissage kl. 16-20.

Foto: Angelica Elliott.Grafisk design: Jacob Pihlanen.

Finissage för Referensverk + textilt snack med konstnären Emelie Röndahl

Välkomna på finissage kl. 15-17.Vi börjar med Textilt snack med Emelie Röndahl kl. 15, där Röndahl pratar om sitt arbete som textil konstnär. Från kl. 16 blir det mingel i Handarbetets Vänner Galleri på Djurgårdsslätten 82. Sista dagen för Referensverk är lördagen den 14 maj, kl. 12-17.
Välkomna!

Textile Talks med Kumi Kawaji Edström

På Handarbetets Vänner kl. 9.00-12.00.Tema: Drapering.Fri entré.

Tony Cragg på Djurgården

I juni 2016 öppnar en unik skulpturutställning på Djurgården med en av konstvärldens mest uppmärksammade konstnärer Tony Cragg. Utställningen är initierad av Prins Daniel och arrangerad av Galleri Andersson/Sandström i samarbete med Kungliga Djurgårdens förvaltning.

Vernissage på Almgrens Sidenväveri Museum för utställningen ”Samtidigt på en annan plats”

Kl. 14.00-17.00En utställning med Fiber Art Sweden som pågår 23/4-4/6.Repslagaregatan 15A.

Bokrelease för "Trådar ur ett liv - textilkonstnären Maja Andersson Wirde"

Måndagen den 25 april kl. 9.00 på Handarbetets Vänner Galleri.Boken finns i vår webbshop: http://www.hv-textil.se/vara-verksamheter/hv-butik/tradar-ur-ett-liv-textilkonstnaren-maja-andersson-/

HVs Åsa Pärson gästar Form&frukost

Form&frukost på Scandic Anglais i Stockholm, 19 april kl. 8.00-9.00.

Ny väv under produktion

Ny beställning under produktion i Handarbetets Vänner Ateljé.

Fanspikning av Livgardets nya fana

Efter ett års arbete, 2 444 timmar, och över 100.000 stygn har Handarbetets Vänners konstbrodöser levererat Livgardets nya fana. Fanspikningen, som är en återupptagen ceremoni från 1600-talet, ägde rum på Armémuseum i Stockholm fredagen den 8 april 2016. Fanan kommer att, vid en högtidlig ceremoni, överlämnas till Livgardet av H.M. Konungen.

Emelie Röndahls utställning Referensverk ställs ut i Handarbetets Vänner Galleri

"Bilder som växer och gror. Ulliga, fluffiga dammsamlande verk. En luddig, våldsam bildvärld. Ryaknutarnas vildvuxna pixlighet fascinerar, de faller liksom ut ur sig själva." 

Handarbetets Vänner och Andreas Eriksson i London

Utställningen ‘Röta, bråka, skäkta och häckla’ på Stephen Friedman Gallery i London.

HV-studerande ställer ut på Vårsalongen

Eva Olanders studerande i tvåan på Handarbetets Vänners utbildning Högre textil hantverksutbildning, blev utvald att medverka i årets upplaga av Vårsalongen på Liljevalchs med sitt verk "Saknaden".

Handarbetets Vänners Skola på Stockholm Furniture Fair

Handarbetets Vänner Skola ställer ut i Greenhouse på Stockholm Furniture Fair.


Utställning Crafted Couture by Wilhja

I utställningen Crafted Couture presenteras en variation av hantverkstekniker på viljestarka nomader, alla med sinsemellan olika visuella​ uttryck. I urvalet av olika kollektioner visas både retrospektiva och nya kreationer av Wilhja.
Vernissage 3 februari kl. 16-18 i galleriet.

Handarbetets Vänner visar produktnyheter på Formex

Välkomna att besöka oss i montrarna B 10:52 och B 10:48 där vi presenterar textila nyheter.

Craft Dyeing Lab

Handarbetets Vänner genomför, på uppdrag av Formexmässan, workshops i hantverkstekniken Shibori.

Handarbetets Vänners VD föreläser på Formex

Handarbetets Vänners VD Lotta Ahlvar föreläser varje dag på mässans stora scen om design, textil och hållbarhet.

Julmarknad på Handarbetets Vänner

Årets julklapp är handgjord! 

Textile Studios in Europe

En utställning om textila ateljéer i Europa och boksläpp av Händer som lyder av Annelie Holmberg. Reading & boksignering: 12 december kl 14 i galleriet.

Öppet Hus på Handarbetets Vänner för kortkurser

Ett veckoslut där vi presenterar kortkurserna för läsåret 2016/2017, en utställning av alumni från Handarbetets Vänner Skola och där du får möjligheten att träffa några av vår lärare.

Stipendium för unga slöjdare

Nämnden för hemslöjdsfrågor utlyser härmed ett stipendium för dig som är 20-30 år och blir antagen till Slöjdinkubator 2016.

Föreläsning och guidad visning

Välkommen till en en föreläsning om ull av Ingun Grimstad Klepp och Tone Skårdal Tobiasson samt en guidad visning av utställningen Permanent Investigations av  Lina Sofia Lundin.

Lotta Ahlvar trendspanar och inspirerar i anslutning till utställningen Rejält Retro på Nordiska Museet

Ett föredrag om inspiration, trender och vad som händer i inredningsvärlden och på modefronten.

Emerging Talents från Handarbetets Vänner Skola

Caroline Karström, Maria Jufvas, Astri Sorby och Lisa Lindbäck mottog ett utvecklingsstipendium från Stiftelsen Emil, Frida och Stina Hultstrands minnesfond, på examensdagen från Högre textil hantverksutbildning 2013 och 2014. I samband med öppet hus på Handarbetets Vänner ställer dessa Emerging Talents ut sina arbeten.

CrAfter Work 2.0. Handarbetets Vänner X Spritmuseum

Återigen ett varmt välkommen till CrAfter Work, ett samarbete mellan Handarbetets Vänner och Spritmuseum på Djurgården den 3 november.

Första mästarna på 10 år

Handarbetets Vänner är väldigt stolta att Hemslöjden och Sveriges Hantverksråd har utsett de första nya mästarna på 10 år där två av dessa är hantverkare verksamma vid Handarbetets Vänner Ateljé; Kirsi Mattila och Anna Eriksson – mästare i broderiyrket / konstbroderi.

Officiell överlämning av handbroderad fana till Markstridsskolan

H.M Carl XVI Gustaf besökte Markstridsskolan på Garnisonens dag, lördagen den 19 september. I en ceremoni överlämnade han Markstridsskolans nya förbandsfana.

Lina Sofia Lundin – Permanent Investigations

I utställningen Permanent Investigations visar Lina Sofia Lundin sitt platspecifika arbete kring färg, textilt hantverk, historia och framtid. 

Miriam Parkman, studerande vid Handarbetets Vänners skola erhåller Hemslöjdens stipendium

Den 8 september delar Hemslöjden ut stipendier till personer som har utmärkt sig inom slöjd och hantverk. Stipendierna delas ut i samband med evenemanget Handmade Issues på Kulturhuset Stadsteatern.

Handarbetets Vänner producerar hantverksmässigt specialuppdrag för Optikmässan

VD Lotta Ahlvar med team fick i specialuppdrag av Optikmässan att producera en modevisning med fokus på hantverksmässigt utförda bågar och looks samt en småskalig trendinstallation med hantverksuttryck. 

NOTHING TO WEAR? A CONFESSION / TO MAKE CLOTHES THAT MATTER ställs ut på Textilmuseet i Borås

Den hyllade utställningen som under Stockholm Fashion Week i januari / februari 2015 ställdes ut på Handarbetets Vänners Galleri ställs nu ut på Textilmuseet i Borås.

Gentle Protest Talk

Sarah Corbett och Frida Arnqvist Engström föreläser  i HV Galleri

Sarah Corbett "Gentle Protest"

“If we want our world to be more beautiful, kind & just, then our activism should be beautiful, kind & just” 

CrAfter Work @ Ölbryggan. Handarbetets Vänner X Spritmuseum

Välkommen till CrAfter Work, ett samarbete mellan Handarbetets Vänner och Spritmuseum på Djurgården den 12 augusti.

Cora Hamilton ställer ut på Röhsska

Idag skriver DN om Cora Hamilton, tidigare studerande vid Handarbetets Vänners skola. 

Alumni Annika Maria Johnsson ställer ut broderier i Dalarna

Annika Maria Johnsson gick ut Handarbetets Vänners Skola 2012 och ställer nu ut sina broderier i utställningen ”Mest räknat” på Rältlindors Bystuga, Dalarna.  Läs mer ...

Landskrona Konsthall Vår Textila Konstsalong

Alumni på Handarbetets Vänners skola ställer ut på Landskrona Konsthall Vår Textila Konstsalong

Handarbetets Vänners skola byter utbildningsform

Handarbetets Vänners Skola får ny utbildningsform och blir “Konst och Kulturutbildning” från och med den 1 juli.

Studerande på Handarbetets Vänners skola har stickat en film

Dace Balode, studerande vid Textilhantverk/Stickning har producerat en film som hon animerat genom stickning. Filmen har hon dedikerat till Lettisk folkloretradition och Priderörelsen.

Har du frågor kring din ansökan?

Sista ansökningsdag för våra läsårsutbildningnar är 10 april 2016. Här söker du till Textilhantverk Basår 

Grattis till stipendiaterna för Jenny Åkerström Söderströms fond!

Handarbetets Vänner gratulerar studerande vid skolan; Eva Olanders, Dagmar Rober, Jenny Söderbäck och Maria Thor för mottagandet av Jenny Åkerström Söderströms stipendium.

Handarbetets Vänners Exit Show: TEXTIL

Öppettider: tis-fre 12 – 16, lör 12–17.


Årsmöte för Föreningen Handarbetets Vänners medlemmar

HV håller sitt årsmöte för sina medlemmar, i år den 21 maj kl. 18.00 i föreningens hus på Djurgården. Inbjudan skickas ut till medlemmarna. 

Katrine Helmerssons "Pochoir" på Norrköpings Konstmuseum

Under 2014 tillverkades titelskulpturen "Pochoir" på Handarbetets Vänner. Nu ställs den ut på Norrköpings Konstmuseum i och med Katrine Helmerssons kritikerrosade retrospektiva ”Mitt i karriären” utställning.

Leyun Wang "I Gränslandet"

Vernissage: fredag 10 april kl 15-18

Öppettider: onsdag-fredag 11.00 – 18.00, lördag 12.00 – 17.00

Elever från Högre Textilt Hantverk år 1 på Handarbetets Vänners skola presenterar 12 unika, handgjorda mattor på Galleri Yamanashi.

En utställning där hantverk och tradition möter nyskapande form; hur ser egentligen en handknuten matta ut idag? Vad skiljer en skyttlad matta från en plockad ...

Jenny Larsson, alumni från Handarbetets Vänners Skola, ställer under påsken ut som ny konstnär på Konstrundan Avesta.

Jenny är textilkonstnär, designer och hantverkare med gesällbrev och lilla silvermedaljen i konstbroderiyrket. 

Ur vävstolen – en utställning om Alice Lund Textilier

Vernissage: torsdag 9 april kl 16-19 Öppettider: onsdag-fredag 11.00 – 18.00, lördag 12.00 – 17.00

Formexmässan

Formexmässan äger rum mellan den 14-17 januari 2015 där Handarbetets Vänner kommer delta. 

Handarbetets Vänner Skola på Stockholm Furniture Fair

Se bilderna från elevutställningen på Stockholm Furniture Fair / Möbelmässan

Alena Törnberg ställer ut på Vårsalongen 2015

Fredagen den 30 januari öppnar årets upplaga av Vårsalongen på Liljevalchs konsthall.

Stockholm Furniture Fair

Stockholm Furniture Fair / Möbelmässan äger rum mellan den 3-7 februari 2015 där Handarbetets Vänner kommer delta. 

Handarbetets Vänner Skola på Formex

Bilder från Formexmässan Vår/sommar 2015 "Neat"

Petra Westermark och Claes Jurander - "Att ge, få och ta tid"

11 december - 24 januari 2015. Öppet tors 12-17, fre 12-17, lör 12-17

Jenny Larsson mottar gesällbrev och Lilla Silvermedaljen

Såhär såg det ut när Jenny Larsson mottog gesällbrev och Lilla Silvermedaljen i broderiyrket/konstsömnad i Blå Hallen den 5e november. 

Fashion, Cultural Heritage & Diversity

Se bilderna från seminariet i Estland

Handarbetets Vänner producerar mode- och hantverksseminarium i Tartu, Estland

Med anledning av att textilier från Nordiska Museet i Stockholm återlämnas till Estlands Nationalmuseum arrangeras seminariet Fashion, Cultural Heritage and Diversity i Tartu, Estland. Seminariet har tagits fram av Handarbetets Vänner i samarbete med Svenska institutet, Nationalmuseet i Tartu, Nordiska museet och Sveriges ambassad i Tallinn och lyfter frågor kring textila traditioner och hantverkets roll i samhället och samtida modeskapande.

Tre verk ur HV s historia, utställningen är nu avslutad

Handarbetets Vänners 140 års utställning blev en stor succé. Utställningen har haft rekordmånga besökare, cirka 950 personer kom. 

Vi finns nu på Instagram!

Följ oss på @friendsofhandicraft för dagliga uppdateringar från vår verksamhet på skolan, ateljén och galleriet. 

Handarbetets Vänner gratulerar Jenny Larsson till gesällbrev!

Vi är mycket stolta och glada över att alumni Jenny Larsson kommer motta gesällbrev och medalj den 5e november i Stadshuset!

HV TALKS

HV TALKS är ett mini-symposium om textil i det utvidgade fältet, där konstnärer och  forskare reflekterar kring textil, konst och materiell kultur.

Utställning med tre verk ur HV s historia

Baneret för International Woman Suffrage Alliance (1911), Siri Derkerts Vi-We-Nous (1963), Åsa Cederqvists, The expectation, devotion and the ambivalence of being penetrated and bord-again (2010). 

HV Jubilerar

Handarbetets Vänner (HV) fyller 140 år och välkomnar till vernissage och jubileumsmingel den 11 september klockan 17.00.  

Öppen föreläsning i samband utställningen Re Produced

Från textilt avfall till modern hållbarhet. Återbruk och experimentella tekniker visas i Katarina Brieditis och Katarina Evans projekt Re Rag Rug. Kom och lyssna på Katarinorna i en öppen föreläsning om projektet Re Produced.

Re Produced Textile Upcycling

Utställning stora Galleriet 4 augusti - 8 september


Handarbetets Vänner ställer ut på Formexmässan

Kom och hälsa på oss i monter B 15:41

HV Skola gratulerar Matilda Norberg!

Matilda Norberg, tidigare studerande vid HV Skola har tilldelats ett stipendium från föreningen Svensk Form. Matilda var enligt stipendiefonden i en klass för sig bland årets stipendieansökningar.

Kristina Holmgård - HV Ateljé

HV Galleri 4 juni - 3 augusti
"Håll fanan högt". Presentation av vinterns arbete med heraldisk textil för försvarsmakten. Vernissage onsdag 4 juni kl. 16 - 20.00.

Studerande från HV Skola går vidare till masterutbildningar

Vi är stolta över att flera av HV Skolas studerande har antagits till masterutbildningar vid olika lärosäten.

Bastextilier

Nu erbjuder Licium en baskollektion av kyrklig textil. Mässhake, stola, kalkduk och bursa i kyrkoårets färger. 

Isabelle Hällsjö "Bryn"

HV Galleri 5 april - 1 juni. Vernissage lördagen 5 april kl 12-16
Stickade objekt. Del av projektet "Ett utforskande i tråd och rum" med stöd från konstnärsnämnden. Skyltutställningen är förlängd t.o.m. 1 juni.

Lotta Ahlvar ny VD på Handarbetets Vänner

Handarbetets Vänner (HV) som i år fyller 140 år, har rekryterat Lotta Ahlvar som VD för verksamheten. Lotta Ahlvar blir HVs första VD i modern tid.

Öppet hus på HV 21–22 mars

Fredagen den 21 mars och lördagen 22 mars klockan 12-16 har vi öppet hus. Välkommen att besöka HV Skola och HV Ateljé! Utställningar, försäljning av material och möten med elever och hantverkare.


Svensk bokkonst premierar tidigare studerande från HV

Karin Holmbergs broderade bokomslag har tillsammans med 25 andra böcker utsetts till årets vinnare när Svensk bokkonst höll vernissage på Kungliga biblioteket den 27 mars.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths besök på HV

Den 3 mars hade HV glädjen att ta emot en delegation från kulturdepartementet för att presentera ateljéns och skolans verksamheter.

Chimär

Marina Aittalat tidigare studerande på Högre textil hantverksutbildning ställer ut textila verk på Almgrens Sidenväveri & Museum

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths besök på HV

Den 3 mars hade HV glädjen att ta emot en delegation från kulturdepartementet för att presentera ateljéns och skolans verksamheter.

"Remediering"

HV Galleri 22 feb - 30 mars. Redovisning av ett utvecklingsprojekt i syfte att nå spetskompetens som handfärgare. Välkommen på vernissage lördagen den 22 februari kl. 12-16.

HV Skola på Stockholm Furniture Fair

HV Skola ställer ut vid Stockholm Furniture Fair i Älvsjö 4-8 februari 2014. Fyra utvalda studenter som examinerades från Högre textil hantverksutbildning 2013 representerar HV ...

Vårsalongen Liljevalchs

Fredagen den 24 januari öppnade årets upplaga av Vårsalongen på Liljevalchs konsthall.

Från HV Skola deltar Alena Törnberg med sitt verk Andedräkten (bilden). Alena går sista året på Högre textil hantverksutbildning. Pernilla Frykholm som gick ut Textilhantverk: Basår 2013 deltar också med ett verk.

Arkitextur, från insidan ut

Jenny Larsson som går Högre textil hantverksutbildning år 2 ställer ut på Avesta konsthall.

HV Skola gratulerar Maria Andersson!

Maria Andersson som går sista året på Högre textil hantverksutbildning har tilldelats ett stipendium på 20.000 kr från Stiftelsen Siv och Carl Malmstens minne.

Stipendium till unga knypplare

Stipendiet kan sökas av unga knypplare mellan 18 och 30 år. Stipendiet skall användas till något knyppelprojekt eller knypplingsstudier. 

Nytt standar för Svea Livgarde

HV Ateljé har nytillverkat ett handbroderat dubbelsidigt standar efter förlaga av Kristina Holmgård. Arbetet har utförts av våra skickliga brodöser Kirsi Mattila, Lina Lindh samt Louise Peribert

Kyrkliga skisser ur Liciums arkiv

HV Galleri 23 nov - 16 feb. Mässhakar mellan 1915 och 1950, komponerade av konstnärinnorna Ruth Hallberg, Elin Petterson och Sofia Widén. Vernissage lördag 23 nov 12 - 16. 

Grattis Ane Løser till utmärkelserna "stora silvermedaljen" och "Årets gesäll" 2013

Vi är mycket stolta och glada över att Ane Løser har utsetts till "Årets gesäll" 2013 av Stockholms hantverksförening.

HV Skola gratulerar studerande till gesällbrev och silvermedaljer

Två avgångselever från Högre textil hantverksutbildning 2013, har avlagt gesällbrev och tilldelats medaljer för sin yrkesskicklighet inom konstbroderiyrket.

www.hv-textil.se

Välkommen att besöka HVs nya portalsida.

Alla vägar bär till HV!

Välkommen att besöka HV´s nya internetportal.

Ask ställer ut frivoliteter

Ask Bjørlo, studerande vid Högre textil hantverksutbildning åk 1, ställer ut i Norge.

HV Skola gratulerar studerande till gesällbrev och silvermedaljer

Två avgångselever från Högre textil hantverksutbildning 2013, har avlagt gesällbrev och tilldelats medaljer för sin yrkesskicklighet inom konstbroderiyrket. 

Design talents

Emiilie Keijser ställer ut på Stockholmsmässan

Kajsa Löfstedt

HV Galleri 31 aug - 20 okt. "Prisma" OBS Förlängd utst.period.
Genom textiltryck och ord visas en undersökning i färgens världar.


Nya Karolinska sjukhuset

Stockholms läns Kulturförvaltning utlyser ett större textilt gestaltningsuppdrag för Nya Karolinska sjukhusets räkning. 
Anmäl intresse på www.konstnarsbasen.kun.sll.se

Nya Karolinska sjukhuset söker textilkonstnärer

Stockholms läns Kulturförvaltning utlyser ett större textilt gestaltningsuppdrag för Nya Karolinska sjukhusets räkning.

HV-medalj till Celia B Dackenberg

Den 11 juni fick Celia B Dackenberg mottaga Sophie Adlersparres medalj från HV.

De fyra avgångstuderande från Högre textil hantverksutbildning 2012, som visade sina verk var:
Yilisuya Dilimulati, Framework - så väver du en ram
Åsa Däckfors, Rost - matta i rölakansteknik
Atsuko Nagao, Flossamatta i ull och silke 
Maria Rasmussen, Själ

HV Skola på Möbelmässan 2013

Se filmen från Stockholm Furniture Fair om de studerandes examensverk.

Ann Edholm

HV Galleri 13 juni - 25 augusti. "Dialogos", presentation av arbetet med ridån för FN huset i New York. Vernissage torsdagen 13 juni, kl. 16-20.

Framework -så väver du en ram

Yilisuya Dilimulati som gick ut Högre textil hantverksutbildning 2012 vävde en flossa som sitt examensarbete.

Isabelle Hällsjö

HV Galleri 16 maj - 9 juni  
Isabelle är nyutexaminerad designer från HDK:s designfack. Som examensarbete valde hon att sticka tredimensionella former med inspiration från naturen.

Textila möten

Tidigare och nuvarande studerande vid HV Skola ställer ut på Ekebyhovs slott 19–20 maj

Yh-myndigheten gjorde studiebesök på HV Skola!

Myndigheten för yrkeshögskolan, Yh, besökte HV Skola den 12 april.

HV Ateljé har tillverkat fondridå för FN huset i New York

Idag invigs Ann Edholms ridå "Dialogos" för ECOSOC salen i det nyrenoverade FN huset i New York. Ridån är 200m2 och består av hopsydda kilar i ren ull

Kan man brodera en bok?

Ja, i alla fall om man heter Karin Holmberg. Karin examinerades från Textil hantverksutbildning på HV Skola 2008.

Upprättande av vårdplaner och renovering av kyrklig textil

Vi hjälper till med vårdplaner, ansökningar om tillstånd att renovera samt dokumentation. Allt arbete utförs av skickliga hantverkare och konstbrodöser med lång erfarenhet.

Åsa Pärson

HV Galleri 6 april - 12 maj "Yoroke - movable reed textiles part 1- weaving by hand. Vernissage lördag 6 april kl. 12-16. Även öppet söndag 7 april, samma tid.

Öppet hus HV Ateljé, Galleri och Skola 22-23 mars

Fredag 22 och lördag 23 mars öppnas verkstäderna och galleriet för allmänheten. Välkommen att ta del av pågående produktion och möt våra hantverkare och utställare. 

Stockholms Hantverksförening

Studerande från HV Skola har besökt årets första företagsmötet vid Stockholms Hantverksförening.

Britta Carlström

HV Galleri: "Hårda och mjuka material". Vernissage lördag 23 feb. kl. 12-16. Även öppet sönd. 24 feb. Samma tid.

Jennie McMillen

HV Galleri 12 jan - 17 feb, "I gränslandet".
Vernissage lördagen 12 jan. kl. 12-16. Även öppet sönd. 13:e, samma tid.

Ninas Stenby

HV Galleri 24 nov - 6 jan "Ninas rum". Vernissage lördag 24 nov. kl 12 - 16. Även öppet söndag 25 nov. samma tid.

Patricia reste till Kawashima Textile School

Patricia Schoeneck studerande vid Högre textil hantverksutbildning år 2, har tillbringat 4 veckor i Japan som utbytesstudent vid Kawashima Textile School.

Uglycute

HV Galleri 13 oktober - 18 november "150 hrs man v/s machine",
Vernissage lördag 13 okt 12 -16, även öppet söndag 14 okt, samma tid.

HV Ateljé gör ridå för FN New York

Ann Edholm har vunnit tävlingen om utformningen av en ny ridå för ECOSOC salen i det nyrenoverade FN huset i New York. 

Form och resultat x 4

Två nuvarande och två tidigare studerande från HV Skola föreläser hos Stockholms läns hemslöjdsförening 18 september kl 18.00–21.00

Med tråden som passion – Workshop på HV lördagen den 18 augusti 12–17

Välkommen till HV Skola lördagen den 18 augusti 12–17. Kom och fira 138 års lustfyllt skapande med tråden som passion! Tag med dina vänner till Djurgårdsslätten 82–84 och delta i våra aktiviteter. Material finns på plats och det är kostnadsfritt.

John K. Raustein

HV Galleri 1 september - 17 oktober 2012
"Scener fra et..."

Bröllopstider

Ett handbroderat knäfall väntar brudparen i Norrsunda kyrka.

Med tråden som passion.

Årets sommarutställning är HV Skolas och HV Ateljés bidrag till slöjd manifestationen på Djurgården sommaren 2012.

Textila möten

Tidigare och nuvarande studerande vid HV Skola ställer ut på Ekebyhovs slott 19–20 maj

Linnerya "af Norrland" till salu

Lena Bergströms unika linnerya är nu till salu. Mattan är vävd av spill från tillverkning av hennes möbeltyger på Klässbols Linneväveri

Tidigare HV studerande på Unionen

Fyra tidigare studerande vid HV Skola deltog som inbjudna utställare vid fackförbundet Unionens kongress i oktober.

Förlängd Examensutställning 2011

Utställningstiden för HV Skolas examensutställning har förlängts. Det går att se den på anrika Almgrens Sidenväveri & Museum fram till den 20 augusti.

Examen 2011 HV Skola

Den 1 juni utexaminerade HV Skola 11 studerande från Högre hantverksutbildning år 2. Grattis och lycka till!

Konstsömnad fortsättningskurs lll 2011–2012

Vi är glada för att Konstsömnad fortsättningskurs lll har funnit sin form och har fått så positiva lovord i utvärderingarna.

För mattan i tiden – leve det av handen skapat! Utställning på Rosendal

Upplev en utställning där kontrasterna möts. 12 studerande vid Högre textil hantverksutbildning år 1, på HV Skola ställer ut egentillverkade mattor. Stadens puls tolkas med olika tekniker och uttryck. 

How to dismantle an atomic bomb

Victoria Cleverby, studerande vid Högre textil hantverksutbildning åk 1, ställer ut sitt textila verk "How to dismantle an atomic bomb". 

Alla var där

Julia  Widstrand, tidigare studerande vid Textil hantverksutbildning på HV Skola, ställer ut på Tyresö Konsthall.