22 november 2017 16:0013 januari 16:00 2018

Årets utställare i Emerging Talents 2.0

Årets upplaga av den återkommande utställningen Emerging Talents öppnas 22 november. Nyexade stipendiater från Sveriges textilskolor HDK Steneby, Konstfack och Handarbetets Vänner Skola (HV Skola) ställer ut med verk som producerats efter examen samt unika verk för denna utställning. Läs mer om våra utställare här:

Ia Centerhall (HV Skola)

Titel: Nått som blänker (2017)

Ia Centerhall har studerat vid Handarbetets Vänners skola och Kawashima Textile School. Hon är verksam i Stockholm med ateljé i Årsta och är även medlem i vävgruppen Studio Supersju. 2016 erhöll Ia gesällbrev i konstvävaryrket. Gesällprovet genomfördes i tekniken Rölakan, en teknik där händerna är främsta verktyget. Att skulptera fram motivet, inslag för inslag är en metod som tilltalar Ia och hennes sätt att arbeta. Vävspråket, att tala genom vävning, är en förmåga Ia vill vårda livet ut.


Linette Nilsson (Konstfack) 

Titel: Swimming Pool (2017)

Linette Nilsson (f.1990), baserad i Stockholm, tog sin examen från Konstfack 2017. Hennes textila verk “Swimming Pool” handlar om poolen som metafor för nåt lugnt och drömskt. Tankar om att flyta och att känna är närvarande. Samtidigt är det ett viktigt undersökande kring konsthantverkets förmåga att ge lugn och verka avslappnande. Hur känns det när händerna och textilen möts?


Miriam Parkman (HV Skola)

Titel: Rocío y los colores fuertes/Teotitlán (2017)

Miriam Parkman, bosatt i Jakobsberg, Järfälla men kommer ursprungligen från Härnösand. Miriam Parkman är utexaminerad 2016 och är yrkesverksam handvävare och textilformgivare. Miriam Parkman är en av sju unga, kvinnliga medlemmar i vävgruppen Studio Supersju, som verkar för handvävning som konstform i sam- och framtid. Rocío y los colores fuertes/Teotitlán (2017) är en studie i fri rölakansteknik efter en tre månader långt internship hos företaget Manos Zapotecas i Oaxaca, Mexico hösten 2017. 


Siri Petterson  (HV Skola)

Titel: Noren (2016)

Siri Pettersson tog examen från Handarbetets Vänner Skola 2016. Sedan dess är hon del av vävgruppen Studio Supersju som är verksamma i Årsta, Stockholm. Med metoder, såsom genom färgning eller vävbindning arbetar hon som oftast med eller emot vävens strikta system och struktur; den lodräta varpen och det vågräta inslaget. Hösten 2016 reste Siri till Japan i tre månader för att b.l.a. studera tekniken Kasuri på Kawashima Textile School utanför Kyoto. I utställningen visar hon sitt arbete därifrån, en japansk variant av ett dörrdraperi kallad Noren.


Astrid Sjöberg (HV Skola)

Titel: 1:1 eller 1:25 (2017)

Astrid Sjöberg tog examen från Handarbetets Vänners Skola 2016, sedan dess är hon bosatt i Uppsala och är i takt med att avsluta sina masterstudier i Landskapsarkitektur på SLU. På HV galleri presenterar hon nu sitt senaste textila projekt, två vävar konstruerade i lin och metall. Vävarna kan ses som textila skisser, ett ytterligare steg från papper till väv. I väven undersöker hon mjukt, hårt, transparens och förhållandet till skala. Verket är ett nytt avstamp i hennes undersökande arbete i vad väv är och hur textil kan förhålla sig till kropp och rum.


Elin Stampe (Konstfack)

Titel: Absolute Frequency (2017)

Elin Stampe (f.1992) tog sin examen från Konstfack 2017. Transformation, perception och interaktion är återkommande teman i Elins installationer och tredimensionella verk. Hon intresserar sig för det ständigt pågående i tillvaron, alltifrån kroppens vardagsspråk till naturens metamorfoser. Hennes metod är att arbeta utforskande och intuitivt i processen, där handen är i konstant dialog med materialet. Textilen fungerar som en katalysator för att hitta nya former och uttryck. Rörelse och rytm är viktiga ledord i både process och slutresultat och Elin arbetar aktivt mot rummet för en mer fysisk upplevelse. 


Berith Stennabb (HDK Steneby)

Titel: ANOMICHOLISTIC 10

 Genom många års envisa djupdyk in i virkningens värld är kombon Virkning + Dancehall = Virkhall med Berith Stennabb som virkande konstnär i Danskompaniet Spinn. Att kroppen är med, i all sin kraft och även skröplighet är en av de viktigaste tankarna i Beriths konstnärskap. Andningen är med, maska efter maska, i samklang, eller i konflikt med dagsformen. Kroppsdagboken virkas dag efter dag, år efter år. Linets helande, rituella egenskaper, det starka och sköra i dess uttryck ger linet en central plats i utforskandet av det textila arvet. Handens rörelse skärper sinnets förmåga till reflektion. Behovet av att ta självklar plats, i ett samhälle som oftast inte tar hänsyn till kropp-själens behov. Var finns plats för den egna andningen? Var finns plats för vila?


Johanna Svallingson (HDK Steneby)

Titel: Alla vi (2015)

Johanna Svallingson (f.1988) tog examen från HDK Stenebys textilkandidat 2016 och är nu verksam i Göteborg. Hon arbetar med blandade tekniker i textila material samt rörlig bild. I sitt arbete ifrågasätter hon sociala konstruktioner och undersöker vad det innebär att vara människa. Med ett lekfullt uttryck och arbetssätt vill hon närma sig livets stora frågor.


Moa Wallman (HV Skola)

Titel: ”Asfalt” & ”Nimbus över Sbg” (2017)

Moa Wallman (f. 1988) tog examen från Handarbetets Vänners Skola 2016 och väver nu i egen ateljé i Sundbyberg där hon är uppvuxen, boende och verksam. Det senaste året har Moa arbetat utforskande kring vävning och naturlig färgning - ett arbete som resulterat i en serie skimrande vävar i ull som hon kallar ”Nimbus över Sbg” vilka presenterats i en nyss avslutad separatutställning. Två av dessa vävar visas nu i Emerging Talents 2.0. 


Utställningsperiod: 22 november 2017 - 13 januari 2018