15 september 17:0019:00 2016

Mönster och färger på Almgrens Sidenväveri

Vernissage 15 september

Utställande konstnärer: Margareta Klingberg, Monica Nilsson, Cilla Ramnek, Jeanette Schäring, Anu Touminen och Katarina Wiklund.

15 september 2016 - 29 oktober 2016

Fiber Art Sweden (FAS) är ett nätverk av ett 40-tal konstnärer verksamma inom det textila fältet. FAS och Almgrens sidenväveri har inlett ett treårigt samarbete under namnet Siden och samtid. Tillsammans vill vi skapa en arena för samtida textil konst där FAS står för arrangemang och Almgrens för inramning och miljö. Projektet tar form i en serie utställningar med seminarier, workshops och konsthändelser mellan 2014 0ch 2017. Mönster och färger är den femte utställningen i serien. 

Fiber Art Sweden presenterar Mönster och färger

När det gäller textil produktion i vilken form som helst, så finns det några parametrar som är självskrivna, till exempel mönster och färger. Dessa begrepp utgör titel och tema på höstens utställning på Almgrens sidenväveri.

Man kan tycka att ett tema som Mönster och Färger är vårdslöst brett och oansvarigt, det finns så oändligt många underavdelningar, specialiseringar och så mycket som är värt att fördjupa sig i. Det kan vara lättsamt och samtidigt komplext. Mönster kan vara intrikata och laddade, de kan definiera kulturer, beskriva livsstilar eller ingå i poetiska metaforer. Färg å sin sida är ofta organiserat i något slags mönster, men självklart inte alltid. Det finns hierarkier i färg, liksom tycke och smak om vad som passar och inte passar. Mönster och färg följs åt.

Andy Warhol skapade mönster med upprepade bilder på soppburkar, eller med färgglada silkscreentryck på Marilyn Monroe. "Jag tycker att en bild är bra om den är skarp och föreställer en kändis" lär han ha sagt. Det är lätt att bli osäker på vad det handlar om. Handlar det om något alls? Om inte, vad handlar det om i så fall? Och så vidare.

Repslagargatan 15 A, T-bana Slussen, tel: 08-642 56 16
Öppet: vardagar 10-16, lördag 11-15, söndag stängt

Läs mer HÄR.