22 oktober 201626 mars 2017

Shapes of Fashion – Nordic Artwear

I vinterns stora utställning på Textilmuseet Shapes of Fashion – Nordic Artwear utforskas gränslandet mellan mode och konst. Genom utställningen vill museet utmana invanda föreställningar och bjuda på en resa genom fantasins gränslösa landskap. 

Pressvisning: torsdag 20 oktober kl 13.00.

Att mode är en kreativ verksamhet med både estetiska och praktiska perspektiv är kanske inget nytt, men kan ett plagg vara ett konstverk? På senare år har gränserna mellan det flyktiga modet och mer seriösa kulturuttryck suddas ut alltmer och mode har fått en ny status. Modeutställningar avlöser varandra och lockar storpublik i både Sverige och internationellt, modedesigner upphöjs till konstnärer och modevetenskaplig forskning visar på modets betydelse inom allt ifrån ekonomisk historia till genusteori. Mode är ett begrepp ”på modet” och ett ämne att ta på allvar.

”Mode är ett uttryck i tiden och idag finns så många spännande nya uttryck av en ny generation som experimenterar för framtiden! Verken i utställningen är konst på hög nivå och kreatörerna förtjänar att uppmärksammas både för sin kunskap och konstnärliga skaparkraft” säger Cay Bond, curator, trendanalytiker och skribent. Hon har valt ut de tolv nordiska utställarna utifrån ambitionen att visa en bredd i uttryck, material, tekniker och förhållningssätt till kropp och bärbarhet. Alla arbetar hantverksmässigt och skapar unika verk där fria konstnärliga experiment står i centrum.

Totalt visas ett femtiotal verk där besökaren bl.a. får möta skimrande sagoformer av Nikoline Liv Andersen, vikta pappersskulpturer av Bea Szenfeld, dramatiska dansdräkter av Astrid Olsson & Lee Cotter, arkitektoniska plagg av Tonje Plur och moderna shamandräkter av Elina Määttinen. Från Sverige medverkar också Augusta Chavarria Persson, WIHLJA (Carolina Rönnberg), Martin Bergström, Pia Wallén och Sandra Backlund, samt från Danmark även Ann-Sofie Madsen och Henrik Vibskov. Majoriteten av utställarna är etablerade designer och verksamma internationellt.

När kroppen blir rummet och rörelsen formen uppstår nya begrepp. Shapes of Fashion tar vid i en lång tradition av wearable art, bärbar konst, där till exempel pionjärer som Sonia Delaunay banade väg. Här och nu visar vi hur mode, performance och konst smälter samman och fortsätter att visa på nya innovativa vägar. 

Läs mer på: bit.ly/2bZZ8bt