Maja Sjöström, 1868-1961

Maja Sjöström föddes i Bårslöv 1868 som dotter till kronolänsman. Hon började tidigt teckna och rita. Som artonåring flyttar hon till Stockholm för att gå på Den högre konstindustriella skolan – det som senare skulle komma att bli Konstfack. Hon utbildade sig i mönsterritning och fick senare arbete på Handarbetets Vänner där hon arbetade från slutet av 1890-talet till 1923. Hon levede då knapert i en miljö där många andra studenter kommer från en högborgerlig och intellektuell bakgrund.

Sjöström gjorde sig snart ett namn inom textilkonsten. När Nobelpristagaren Wilhelm Röntgen kom till Stockholm 1901 för att hämta det allra första Nobelpriset i fysik köpte han med sig en gobeläng av Gripsholms slott som Maja Sjöström gjort till Stockholmsutställningen 1897.

Runt sekelskiftet 1900 komponerade Sjöström möbeltyger till greve Hallwyls palats, fick stipendier för att resa utomlands och samla inspiration och under Världsutställningen i Paris 1900 gjorde hon stor succé med sina textiler med färgrika motiv från flora och fauna.

Stockholms stadshus arkitekt Ragnar Östberg, som även är god vän med Maja Sjöström, utsåg Sjöström till att ansvara för samtliga textilier i byggnaden. Mellan 1916 och 1923, då huset invigs, arbetade hon intensivt med att rita mönster och övervaka arbetet med tygerna. Sidenbrokaderna med äkta guld- och silvertrådar vävdes i sidenväveriet Bevilacqua i Venidig. Maja Sjöström förälskade sig genast i Italien: kulturen, konsten, ljuset.

Efter att 1923 ha åkt till Stockholm och levererat alla textilier till invigningen far hon tillbaka till Rom, där hon sedan lever fram till sin död 1961. Här umgås hon med prins Wilhelm och hans käresta Jeanne de Tramcourt, rör sig i de fina salongerna men själv bor hon i en dragig ateljé.

Källa: Sydsvenskan.se