Hemmets slöjd ögats fröjd

Bok

Hemmets slöjd - ögats fröjd handlar om det hantverk som vuxit sig strak i Blekinge under flera hundra år. Ett slöjdhantverk som präglats av kargt kustlandskap, gamla ekskogar, enebackar och blomsterlyckor. Sjöfarten och kontakten med kontinenten har ända sedan medeltiden satt sin tydliga prägel på textilierna.

Kulturjournalisten Jane Bettes och fotografen Hans-Peter Bloom har rest runt i Blekinge under ett år och mött både hantverkare och slöjdare. i denna bildrika bok berättar de vad de hört och vad de sett.

Jane Betts har tidigare skrivit två böcker, en om Hanö och en om emaljen i Ronneby. I femton år var hon Blekinge Läns Tidnings kulturredaktör.

Hans -peter Bloom har arbetat som frilansfotograf i hela södra Sverige över 40 år. Han har medverkat i ett flertal konstböcker och även i boken om Hanö.

Blekinge Läns Hemslöjd startade sin verksamhet i Blekinge med en affär för slöjdföremål redan 1885. Detta bidrog strakt till att kulturarvet levde vidare in i vår egen tid. Under 2015 firar föreningen 130 år genom att ge ut Hemmets slöjd - Ögats fröjd, Blekinge hemslöjd 130 år.

HV Butik

Broderikit till kudde "Cirkon"

Färgställning: svart

Nystpinne

Material 

Sammetskudde

Granatäpple

Sammetskudde

Ädelstenar 

Japanguld och -silver

Broderitråd för läggsöm i grovlekat nr: 8, 10, 12, 14, 16

HV Garn i original

40/2 Lingarn. Limited Edition i 14 färger

Vävguld och -silver

Säljs på koner om 1000 resp 5000 m.


Organsintråd

Silketråd för finbroderi och konservering av textil. Säljs på rullar om 1000m i svart, vitt och créme.

Silkeslöja på metervara

Silke crepeline. Bredd 114 cm. (minsta beställning 1 m).

Kroknålar

Grovlekar 0.53mm och 0.84mm

Syram

Broderibåge

Lammskinn

Gotländskt pälslamm

Silkestråd

Finns i 8 färgställningar.