Trådar ur ett liv - textilkonstnären Maja Andersson Wirde.

Bok

Maja Andersson Wirde (1873–1952) från Algutsboda i Småland var en av de främsta svenska textilkonstnärerna i början av 1900-talet, en tid när svensk textilkonst räknades som världsledande. För första gången kan vi nu följa hennes utveckling som konstnär genom ett unikt bildmaterial. Boken innehåller närmare 200 aldrig tidigare publicerade fotografier av skisser och verk, flera av dem i privat ägo. Här kan man beundra hennes målningar, mattor, mässhakar och antependier med mera.

 Maja Andersson Wirde var anställd av Handarbetets Vänner under drygt 20 år. Där skapade hon stora verk för kyrkor och andra offentliga byggnader som Rådhuset och Patentverket och för M/s Kungsholm men också vardagliga objekt som dukar, kuddfodral och gardiner, som kunde köpas av Handarbetets Vänners kunder i butiken på Djurgårdsslätten. Hon var också en del av de svenska framgångarna på de olika världsutställ-ningarna under början av 1900-talet där praktfulla mattor och gobelänger visades upp.

 Tillsammans med ett team av konstnärer, var Maja Andersson Wirde sedan med om att bygga upp det prestigefyllda Cranbrook Academy of Art i USA, innan hon, år 1939, startade företaget Södra Sveriges Kyrkliga Textil (SSKT) tillsammans med Sigrid Synnergren. Vid SSKT tillverkades alla olika typer av kyrkliga textilier, såsom antependier, altarbrun, mässhakar och mattor.

HV Butik

Broderikit till kudde "Cirkon"

Färgställning: svart

Nystpinne

Material 

Sammetskudde

Granatäpple

Sammetskudde

Ädelstenar 

Japanguld och -silver

Broderitråd för läggsöm i grovlekat nr: 8, 10, 12, 14, 16

HV Garn i original

40/2 Lingarn. Limited Edition i 14 färger

Vävguld och -silver

Säljs på koner om 1000 resp 5000 m.


Organsintråd

Silketråd för finbroderi och konservering av textil. Säljs på rullar om 1000m i svart, vitt och créme.

Silkeslöja på metervara

Silke crepeline. Bredd 114 cm. (minsta beställning 1 m).

Kroknålar

Grovlekar 0.53mm och 0.84mm

Syram

Broderibåge

Lammskinn

Gotländskt pälslamm

Silkestråd

Finns i 8 färgställningar.