Åsa Pärson

Åsa Pärson

Webplats: www.asaparson.se

Åsa Pärson är en av Sveriges skickligaste handväverskor och som aktuell med utställningen Fält på Sebastian Schildt Gallery i Stockholm med vernissage lördagen den 17 oktober. 

Åsa Pärson är utbildad handvävare och designer vid Väfskolan, Textilhögskolan i Borås, mattreparationsateljé i Istanbul, Turkiet och vid Kawashima Textile School, Kyoto, Japan. Konstfack i Stockholm. Sedan examen 1999 har Åsa arbetat på sidenväverier i Laos och Kambodja samt med designuppdrag för textilföretag i Sverige, Danmark och Nepal. Åsa ställer regelbundet ut i England och Japan.

Utöver frilansverksamheten undervisar Åsa både på Konstfack, Sätergläntan och Nyckelviksskolan och fick nyligen Hemslöjdens stipendium.

Fältanteckningar

I en serie nya vävar och textilier har Åsa Pärson undersökt hur det matematiskt exakta i vävens konstruktion möter det oberäkneliga i färgningsprocessen. Med information, intryck och material funna på resor till Japan, Jordanien och Nepal har Åsa arbetat med större vävar och mindre anteckningar.

"-Det är mina observationer från olika trakter och möten. Jag vill kommunicera erfarenheter av färger, ljus och linjer i landskapet från geografiska platser jag besökt."

Till utställningen har Åsa arbetat med handvävning och färgning som tekniker. Materialen skiftar från lin, papper, rami, silke och ull. Färgningstekniker som ikat och dipdye och redskapen namiosa och yoroke. Vävarnas kvaliteter återspeglar upplevelser av resor och landskap. Med subtila skiftningar i textur blir textilierna berättelser och ljus och färg.

"-Den intuitiva arbetsprocessen intresserar mig. Och den långsamma arbetsgång vävningen som metod innebär. Går dessa ens att förena? Med en lyhördhet för materialets egenskaper och teknikens möjligheter försöker jag hitta perfekta recept."

Utställda på på Konsthantverkarna 2014

Digitalt galleri

Yoroke-movable reed textiles part 1 – weaving by hand

Bakgrund Hur ljuset behandlar och påverkar ytan av textil är utgångspunkten i min vävning. Reflektionen av ljuset, skuggor som skapas och textilens känsel som förnimmas ...

Fältanteckningar

I en serie nya vävar och textilier har Åsa Pärson undersökt hur det matematiskt exakta i vävens konstruktion möter det oberäkneliga i färgningsprocessen. Med information ...

Nordingrå Blå och Nordingrå Rosa

Utställda i utställningen Fält hos Sebastian Schildt. Pågående utställning.

Fabricated Nature

Utställda på Hanholmen i Helsingfors, 2015

Small Is Precious

Från utställningen Fältanteckningar 2

Work in progress

Från ateljén i Gustavsbergs Gamla Porslinsfabrik

Yellow Check

Ur sjalproduktion