Åsa Pärson

Åsa Pärson

Webplats: www.asaparson.se

Åsa Pärson är en av Sveriges skickligaste handväverskor och som aktuell med utställningen Fält på Sebastian Schildt Gallery i Stockholm med vernissage lördagen den 17 oktober. 

Åsa Pärson är utbildad handvävare och designer vid Väfskolan, Textilhögskolan i Borås, mattreparationsateljé i Istanbul, Turkiet och vid Kawashima Textile School, Kyoto, Japan. Konstfack i Stockholm. Sedan examen 1999 har Åsa arbetat på sidenväverier i Laos och Kambodja samt med designuppdrag för textilföretag i Sverige, Danmark och Nepal. Åsa ställer regelbundet ut i England och Japan.

Utöver frilansverksamheten undervisar Åsa både på Konstfack, Sätergläntan och Nyckelviksskolan och fick nyligen Hemslöjdens stipendium.

Yoroke-movable reed textiles part 1 – weaving by hand

Bakgrund

Hur ljuset behandlar och påverkar ytan av textil är utgångspunkten i min vävning. Reflektionen av ljuset, skuggor som skapas och textilens känsel som förnimmas. I arbetet undersöker jag ofta hur mycket som kan skalas bort så att det mest essentiella återstår. 
Det enklaste enkla betyder för mig att använda materialets struktur med enkla bindningar och olika tätheter. 
Solfjädersskeden, Yoroke på japanska, kom jag i kontakt med redan på Väfskolan. I en symmetrisk och jämn vävning grupperas varptrådarna i en slags vertikala vågformer. Jag har genom åren prövat olika sätt att komma förbi denna symmetri genom att arbeta med olika bindningar, färger och mer variation på hur jag höjt och sänkt skeden. Jag har undersökt hur jag kan arbeta med lager av olika rörelser i vävningen.

ARBETE

Projektet har tagit form i Japan och Sverige. Ett omfattande skissande i vävstol Kyoto och i studion i Gustavsberg. Jag har prövat flertalet olika utformade vävskedar och även låt göra egna varianter tillverkade i Japan.


RESULTAT

På HV visar jag ett urval av de provvävar som jag har arbetat med under projektet. Till hösten visare jag hela projektet i sin helhet med en maskinvävd del, utförd i Japan.

Jag skapar tyg.


Projektet stöddes av Konstnärsnämnden.

Utställd på HV Galleri 6 april–12 maj 2013

Digitalt galleri

Yoroke-movable reed textiles part 1 – weaving by hand

Bakgrund Hur ljuset behandlar och påverkar ytan av textil är utgångspunkten i min vävning. Reflektionen av ljuset, skuggor som skapas och textilens känsel som förnimmas ...

Fältanteckningar

I en serie nya vävar och textilier har Åsa Pärson undersökt hur det matematiskt exakta i vävens konstruktion möter det oberäkneliga i färgningsprocessen. Med information ...

Nordingrå Blå och Nordingrå Rosa

Utställda i utställningen Fält hos Sebastian Schildt. Pågående utställning.

Fabricated Nature

Utställda på Hanholmen i Helsingfors, 2015

Small Is Precious

Från utställningen Fältanteckningar 2

Work in progress

Från ateljén i Gustavsbergs Gamla Porslinsfabrik

Yellow Check

Ur sjalproduktion