Leyun Wang

Leyun Wang

Webplats: www.wangleyun.se

Leyun Wang är en konstnär som arbetar med måleri, installation och textil, från Hangzhou i Kina, där hon har examen från China Academy of Art. Sedan 1991 är hon bosatt och verksam i Stockholm.  

Genom åren har Wangs verk ställts ut i separatutställningar och grupputställningar i Sverige och internationellt. Under 2015 har Wang gjort en konstnärlig gestaltning för SL och för närvarande arbetar hon på med en större konstnärlig gestaltning för Nya Karolinska sjukhuset i Solna.

Sedan slutet av 80-talet har Leyun Wang jobbat som pedagog på allt från förskolan till högskolan. Idag undervisar hon i Textil Form på Nyckelviksskolan i Stockholm.

Allting flyter


Jag har länge velat jobba med teman som jag känt är svårast att uttrycka genom visuell gestaltning: människans ensamhet, desperation, melankoli, spleen... Människans inre liv har alltid varit en central del i min konst, liksom den har varit i min vardagstillvaro.

Mitt arbetsmaterial är självlysande fibrer och metallfibrer. De lyser i mörkret på sitt speciella sätt.

Installationen är en del av mina projekt de senaste åren. Samma tema förekommer i olika former och media. Här vill jag ställer ut 64 burar och 64 individer.

Burarna har jag vävt med blandade material. Sedan har jag sammanbundit dem. De innehåller 64 skulpterade figurer i olika material, såsom keramik, gips, lufttorkad lera och syntetisk sten.

Här har jag jobbat med olika medium såsom ljus, ljud och rörelse som en helhet. Ljuset ändras oavbrutet och mobilerna svävar och rör sig fritt. Varje given tidpunkt befinner de sig i ett nytt läge. Man kan aldrig fånga samma bild två gånger. Allting flyter.


Utställde mellan 8 oktober–13 november 2011 på HV Galleri

Text & bild av Leyun Wang.


Digitalt galleri

Det blå som försvann i det grå

Vattnet är en symbol för den pågående klimatförändringen. Genom detta element och konstnärens egna upplevelser, ställer konstnären frågor för sig själv och oss alla, hur ...

Dialogue

"From Lausanne till Beijing" 8th international Fiber Art Biennale i Kina arrangerades av Nantong stad, China National Art Gallery och Academy of Arts & Design, Tsinghua ...