Matilda Dominique

Matilda Dominique

Webbplats: www.matildadominique.com.

 

Matilda Dominique är vävdesigner och konstnär. I sin praktik undersöker hon tråden och strukturens relation till varandra genom ett utforskande av textila material och tekniker.

Dominique är utbildad vid RMIT University i Melbourne, Textilhögskolan i Borås samt har en masterexamen från Konstfack. Hon har nyligen deltagit i ett forskningsprojekt som behandlar textila strukturer inom arkitekturen vid Stuttgarts universitet. Dominique arbetar även med frilansuppdrag och offentlig utsmyckning. Förutom den egna konstnärliga praktiken är hon lärare i vävning, färg och form på Sätergläntan Institutet för Slöjd och Hantverk.

Under 2014 nominerades verket ‘Jacquardvävd våffelbindning’ till den jurybedömda utmärkelsen Ung Svensk Form. 

The Architecture of Threads

Det börjar med en tråd. Allteftersom varp och inslag korsar varandra tar ett vävt universum form, en konstruktion som ger materialet dess unika visuella, taktila och funktionella egenskaper.

I det här arbetet utforskar jag på djupet min förståelse av den vävda strukturen. Under vävningen är hela min kropp i närkontakt med materialet. Jag ser varje tråd som en enskild partikel som tillsammans med många andra av samma slag stagar upp vävens arkitektur. Med blicken greppar jag tråden när den löper genom strukturen och långsamt får mönstret att växa fram. Samtidigt registrerar mina händer taktil information om fibrernas och tillverkningens egenskaper. När jag följer trådarna förändras deras färg och struktur på ett mer intimt plan och jag närmar mig en djupare förståelse av vävens innersta kärna.

Verket består av 4 vävar.

The Architecture of Threads är Matildas Dominiques examensarbete från masterprogrammet Textil i det utvidgade fältet och visades på Konstfack Vårutställning 2014. Sommaren 2015 ställdes arbetet ut på Landskrona Konsthall. 

Digitalt galleri

Jacquardvävd våffelbindning

Vävens konstruktion är både enkel och komplicerad. När strukturen förstoras upp blir båda aspekter tydliga. Det enkla rutnät som en väv byggs upp kring blir ...

The Architecture of Threads

Det börjar med en tråd. Allteftersom varp och inslag korsar varandra tar ett vävt universum form, en konstruktion som ger materialet dess unika visuella, taktila och funktionella egenskaper.

Weaving different stiffness

I gränslandet mellan konsthantverk och teknisk textil söker Dominique nya vinklar för skulpturala vävformer. Under tiden finner hon ytterligare beröringspunkter mellan arkitekturen och det vävda ...