Ulrika Mårtensson

Ulrika Mårtensson

Ulrika Mårtensson är formgivare och textilkonstnär, utbildad på arkitektskolan vid Lunds Tekniska Högskola och på Textil, Konstfack. Mårtensson arbetar både med frilansuppdrag, materialutveckling och konstnärliga gestaltningsuppdrag. Hon har särskilt ägnat sig åt storskaliga textila verk samt utvecklingsarbete av ljudabsorberande textil både för företag och i samband med offentliga gestaltningsuppdrag. 

Stiller – Ljudabsorbent

Mårtenssons kollektion spänner över hela spektret från textil metervara till konstnärlig utsmyckning. Textilierna förbättrar ljudmiljön i ett rum och vänder sig till de yrkeskårer som arbetar med nybyggnation och restaurering av miljöer som ställer höga krav på estetik och kvalitativ ljudmiljö. Av textilierna i kollektionen vävdes fyra som metervara av Kinnasand AB. Materialet i den större textilien är Trevira CS och aramid. Den mindre utställda textilien är handvävd av Handarbetets Vänner. Materialen är ull, papperssnören och viskos. Mårtenssons vision är att det textila materialet bör ges möjlighet till en delaktighet i rummet, med en förankrad rumslig funktion där det tillför både estetiska och funktionella kvaliteter. I arkitekturen skulle materialet kunna tillföra styrka, sprödhet, värme och bredda våra sinnens upplevelse av texturer, ytor, material och nyansrikedom och få en rikare arkitektonisk upplevelse.

Se hemsida

Digitalt galleri

Textila skisser, 2005

Utställda mellan den 28 oktober–17 november 2013 i HV Galleri Utförda av Anna Eriksson och Gun Aschan på Handarbetets Vänner Ateljé till möbelmässan. 

Stiller – Ljudabsorbent

Mårtenssons kollektion spänner över hela spektret från textil metervara till konstnärlig utsmyckning. Textilierna förbättrar ljudmiljön i ett rum och vänder sig till de yrkeskårer som ...