Licium

Nytillverkar och renoverar/konserverar kyrkotextil och konst för kyrkorummet.

Historia

HV Liciums ateljé har producerat kyrklig textil sedan 1904, och är sedan 1952 ett dotterbolag i föreningen Handarbetets Vänner. LICIUM har alltså lång erfarenhet av tillverkning och renovering av textilier med hög konstnärlig och hantverksmässig kvalitet

Licium startades 1904 som en ateljé för kyrklig och heraldisk textil konst, av Agnes Branting, tidigare direktris vid Handarbetets Vänner 1891–1904, och Mimmi Börjeson, en av HV:s skickligaste brodöser. Dessa två stod officiellt för firman. HV:s förutvarande ordförande Anna Wallenberg stödde den nya firman både ekonomiskt och moraliskt. Sofia Gisberg, textilkonstnär och lärare vid Tekniska skolan, som också varit verksam hos HV, blev vid sidan av Agnes Branting Liciums första textilkonstnär. Från 1905 hade LICIUM sin ateljé och försäljning i en stor lägenhet två trappor upp på Birger Jarlsgatan 18.

Vid Agnes Brantings död 1930 ärvdes Licium av hennes systerdotter Agnes Geijer. Hon koncentrerade sig på den andra av Agnes Brantings skapelser, konserveringsföreningen PIETAS, och överlät ledningen för Liciums verksamhet till textilkonstnärinnan Sofia Widén. Under hennes ledning tillkom tusentals kyrkliga textilier. Hon ritade också ett tjugotal damastmönster för kyrkligt bruk som vävdes upp i siden i Venedig.

I mars 1952 skedde en sammanslagning mellan Licium och Handarbetets Vänner, där Edna Martin nyligen tillträtt som chef. Efter sammanslagningen flyttade HV sin försäljning till Liciums lokaler medan ateljéverksamheten flyttades till HV:s hus på Djurgårdsslätten 82–84. Vintern 1963–64 flyttades den sista delen av verksamheten ut till Djurgården där vi fortfarande är verksamma.

Den kyrkliga tillverkningen engagerade flera unga konstnärer t.ex Marianne Eklund, Barbro Girau, Sten Kauppi och senare Eva Robertsson, Kaisa Melanton, Berta Hansson, m.fl.

Namnet Licium syftar på en vävknut som binder samman nya trådar i en vävstol med den gamla varpen, dvs. symboliskt att man knyter an till en gammal tradition med en nytillverkning. Firmans emblem visar en katolsk biskopshatt med snoddar och tofsar ovanför en slända och en vävskyttel. Biskopshatten kan kanske ses som en antydan om inspiration från medeltidens kyrka. Enligt Agnes Geijer uppfann Sofia Gisberg denna »rebus« och troligen var det hon som tecknade Liciums emblem.

Text: Margareta Ridderstedt


Kontakt:

Telefon: 08-545 686 57

Mail: atelje@hv-textil.se