Handarbetets Vänner Skola


Handarbetets Vänner Skola har bedrivit vävskola sedan 1880-talet och erbjuder idag textilutbildningar och kurser som förenar konstnärlig och formmässiga uttryck med avancerad hantverkskompetens. Våra heltidsutbildningar bedrivs huvudsakligen i projektform, där ett hantverksämne stöds av studier i färg och form samt teori.


Våra erfarna lärare garanterar de studerande ett brett hantverkskunnande och professionell handledning. Utbildningen avslutas med examensarbete och möjlighet att söka gesällprov. Stor vikt läggs vid eget skapande och konstnärlig utveckling.

Ansökan 2021: Information om arbetsprover till heltidsutbildningar läggs ut på hemsidan i januari 2021. Ansökan öppnar 8 februari 2021. Sista ansökningsdag är 17 april 2021.

Platser till kortkurser läsåret 2021-2022 släpps på hemsidan i mitten av december, då även anmälningsperioden startar. 

Det är inte möjligt att anmäla sig innan kursutbudet släpps. 
För exakt datum vänligen prenumerara på HV´s Nyhetsbrev:
https://www.hv-textil.se/kontakt/nyhetsbrev/

Kontakta oss gärna på skola@hv-textil.se om du har frågor om utbildningarna.

Heltidsutbildningar:

Textilhantverk basår 

Textilhantverk Sömnad 

Högre textil hantverksutbildning

Kortkurser:

Textilhantverk kortkurs

Textilhantverk vävning


Vad kan man göra efter HV?

Samtliga läsårsutbildningar på HV Skola är förberedande för vidare studier inom konst, mode och/eller textil på högskolor som till exempel Konstfack, Beckmans designhögskola, Borås Textilhögskola och HDK. Många av skolans studerande väljer att efter utbildningen starta egen firma och arbetar med textil och konstnärlig verksamhet i egen ateljé. Det kan handla om att samarbeta med arkitekter, textil design, göra textila beställningsjobb eller delta i konsthantverksutställningar. Flera jobbar även med kursverksamhet. 

Besöka HV Skola

Öppet Hus för läsårsutbildningarna anordnas årligen i mitten av mars. Under examensutställningen som öppnar i slutet av maj, visar avgångseleverna sina examens- och gesällarbeten i Handarbetets Vänner Galleri. Utställningen är öppen för allmänheten och har fri entré. Du har också möjlighet att göra studiebesök på skolan vid andra tillfällen. Kontakta oss gärna för bokning eller om du har några frågor.


Handaretets Vänner Skola är en eftergymnasial utbildning, som ryms under förordningen Konst- och kulturutbildningar. Skolans heltidsutbildningar berättigar till studiemedel på högskolenivå.