Handarbetets Vänner Skola


Handarbetets Vänner Skola har bedrivit vävskola sedan 1880-talet och erbjuder idag textilutbildningar och kurser som förenar konstnärlig och formmässiga uttryck med avancerad hantverkskompetens. Våra heltidsutbildningar bedrivs huvudsakligen i projektform, där ett hantverksämne stöds av studier i färg och form samt teori.

Våra erfarna lärare garanterar de studerande ett brett hantverkskunnande och professionell handledning. heltidsutbildningen avslutas med examensarbete och möjlighet att söka gesällprov. Stor vikt läggs vid eget skapande och konstnärlig utveckling.

Ansökan  till heltidsutbildning med start 2021:
Information om arbetsprover  läggs ut på hemsidan i januari 2021.
Ansökan öppnar 8 februari och sista ansökningsdag är 16 april 2021.

Ansökan till skolans kortkurser 2021-2022 öppnar kl 15.00 den 15 december 2020.

Heltidsutbildningar:

Textilhantverk basår 

Textilhantverk sömnad 

Högre textil hantverksutbildning

Kortkurser:

Textilhantverk kortkurs

Textilhantverk vävning


Vad kan man göra efter HV?

Samtliga läsårsutbildningar på HV Skola är förberedande för vidare studier inom konst, mode och/eller textil på högskolor som till exempel Konstfack, Beckmans designhögskola, Borås Textilhögskola och HDK. Många av skolans studerande väljer att efter utbildningen starta egen firma och arbetar med textil och konstnärlig verksamhet i egen ateljé. Det kan handla om att samarbeta med arkitekter, textil design, göra textila beställningsjobb eller delta i konsthantverksutställningar. Flera jobbar även med kursverksamhet. 

Besöka HV Skola

Öppet Hus för läsårsutbildningarna anordnas årligen i mitten av mars. Under examensutställningen som öppnar i slutet av maj, visar avgångseleverna sina examens- och gesällarbeten i Handarbetets Vänner Galleri. Utställningen är öppen för allmänheten och har fri entré. Du har också möjlighet att göra studiebesök på skolan vid andra tillfällen. Kontakta oss gärna för bokning eller om du har några frågor.


Handaretets Vänner Skola är en eftergymnasial utbildning, som ryms under förordningen Konst- och kulturutbildningar. Skolans heltidsutbildningar berättigar till studiemedel på högskolenivå.