Skola

Handarbetets Vänner Skola erbjuder textilutbildningar och kurser som förenar konstnärliga och formmässiga uttryck med avancerad hantverkskompetens. Skolan är en eftergymnasial utbildning, som ryms under förordningen Konst- och Kulturutbildningar. Våra utbildningar bedrivs huvudsakligen i projektform, där ett hantverksämne stöds av studier i färg och form samt teori.

Våra heltidsutbildningar

Länk till: Textilhantverk Basår 

Länk till: Textilhantverk Sömnad 

Länk till: Högre textil hantverksutbildning.


Våra kortkurser

Länk till alla kortkurser

Länk till grundkurser

Länk till fortsättningskurser

Länk till sommarkurser


Handarbetets Vänner Skola är en av de välrenommerade eftergymnasiala utbildningar inom konstnärliga områden, som ryms under förordningen Konst-och Kulturutbildningar. Studiemedel kan du söka på högskolenivå.

Besöka HV Skola

Öppet Hus för läsårsutbildningarna anordnas årligen i mitten av mars.

Under examensutställningen som öppnar i slutet av maj, visar avgångseleverna sina examens- och gesällarbeten. Visas i  Handarbetets Vänners Galleri. Utställningen är öppen för allmänheten och har fri entré. 

Du har givetvis också möjlighet att göra studiebesök på skolan vid andra tillfällen. Kontakta oss gärna för bokning eller om du har några frågor.

Vad kan man göra efter HV?

Samtliga läsårsutbildningar på HV SKola är förberedande för vidare studier inom konst, mode och/eller textil på högskolor som till exempel Konstfack, Beckmans designhögskola, Borås Textilhögskola och HDK.

Textilhantverk Sömnad:  Efter ett år i den praktiska utbildningen behärskar du grundläggande sömnad och kan från egen skiss ta fram en produkt eller ett plagg samt arbeta nyskapande inom det textila området. Utbildningen avslutas med att du genomför ett enskilt projekt med handledning i form, sömnad och drapering.

Textilhantverk Basår: Efter detta första år behärskar du olika grundläggande tekniker och metoder för vidareutveckling och nyskapande inom det textila området. Textilhantverk basår ger dig möjlighet att söka vidare till HV Skolas tvååriga Högre textil hantverksutbildning. 

Högre textil hantverksutbildning: I slutet av Högre textil hantverksutbildning ges möjlighet att ansöka om att avlägga gesällprov. Efter avslutad utbildning behärskar du flera tekniker och metoder för vidareutveckling och nyskapande inom det textila området. Många av skolans studerande väljer att efter utbildningen starta egen firma och arbetar med textil och konstnärlig verksamhet i egen ateljé. Det kan handla om att samarbeta med arkitekter, textil design, göra textila beställningsjobb eller delta i konsthantverksutställningar.