Brodera fritt på ylle. Nyhet!

I den här kursen arbetar du med fritt yllebroderi i syram. Du får även följa med in i Karins värld, lära dig mer om hur hon ser på broderi och hur hon arbetar.

Stor vikt läggs vid individuell handledning. Har du svårt att komma igång med fritt broderi får du tips på hur du börjar och hur du väljer svårighetsgrad. Karin går igenom olika stygn och material som kan användas i broderier samt hur du kan tänka kring inspiration, komposition och färgval.

I kursen kommer du att få lära dig om:

• Arbete i syram (dvs att brodera med hela tyget/arbetsytan uppspänd i ram under arbetets gång)

• Applikationsteknik

• Arbete med kartongmallar och hur du tillverkar egna

• Mönsteröverföring av detaljer (hur du kan testa mönster och formdetaljer under processens gång)

• Olika typer av material och stygntekniker (bl a shisha/spegelsöm)

• Komposition och färgval.

För den här kursen behöver du ha gått Konstsömnad grundkurs eller ha motsvarande kunskaper


Om kursledaren:

Karin Derland är textilkonstnär, formgivare och författare med inriktning på fritt broderi, framför allt på ylle. För Karin är broderiet ett uttryckssätt, jämförbart med andra konstnärliga medium som måleri, grafik och skulptur. För henne handlar broderiet rätt lite om ett mekaniskt färdigställande av något redan förutbestämt. Snarare om att omvandla lagrade intryck och associationer som uppstår under processens gång. Hon utgår inte från detaljerade skisser utan låter verken växa fram successivt. Karin inspireras både av figurativa och abstrakta former, arkitektur, natur och folkliga textila traditioner i Indien och Sverige. Verken kännetecknas ofta av en strävan efter symmetri och balans. I broderierna blandas applikationer och mängder av stygntekniker med material som ull, lin, silke, bomull, band, papper, speglar och pärlor. Utbildningar

Textilhantverk Basår

Textilhantverk basår är en ettårig eftergymnasial utbildning där du lär dig grunderna inom textilt hantverk. Utbildningen ger dig möjlighet att söka HV Skolas tvååriga Högre textil hantverksutbildning.

Textilhantverk Sömnad

Textilhantverk Sömnad är en eftergymnasial utbildning där du lär dig olika tekniker och metoder och får möjlighet att utveckla din egen kreativa förmåga.  

Högre textil hantverksutbildning. Tvåårig utbildning.

Högre textil hantverksutbildning är en tvåårig eftergymnasial utbildning som ger fördjupade kunskaper inom textilt hantverk och möjlighet att utveckla det egna konstnärliga uttrycket. 

Konstsömnad påbyggnad, inriktning haute couture-broderi. Nyhet!

I den här kursen får du kunskaper om broderi- och sömnadstekniker som används inom haute couture. Kursen är en masterclass som leds av lärare som innehar mästarbrev i konstsömnadsyrket och/eller har en lång bakgrund inom konstsömnad på hög professionell nivå.

Tovning, grund

Grundkursen är till för dig som är nyfiken på och vill utforska ull och tovning som teknik.

Brodera fritt på ylle. Nyhet!

I den här kursen arbetar du med fritt yllebroderi i syram. Du får även följa med in i Karins värld, lära dig mer om hur hon ser på broderi och hur hon arbetar.

Broderi på ylle Nyhet!

I den här kursen får du möjlighet att från grunden lära dig brodera på ylle och därifrån utveckla dina egna idéer. Folkkonsten – den vi hittar i svensk tradition från främst sent 1700 och hela 1800 talet – ligger till grund för kursens broderi.

Stickning med inriktning textilhistoria.

I den här kursen får du tillämpa olika tekniker för att sticka med inspiration från textilhistorien, från medeltid till 1700-tal. 

Anmälningsvillkor och antagning kortkurser

Anmälan och antagning Försäkra dig alltid om att kursen du önskar delta i har lediga platser. Du hittar aktuell platstillgång i respektive kursbeskrivning. Om det ...

Stickning, grund

Det här är en kurs för dig som tycker om att sticka och vill utforska tekniken.

Stickning, forts. I

Här får du använda dina grundkunskaper, utveckla och kombinera dem till dina egna plagg.

Tvåändsstickning

Det här är en kurs för dig som vill lära dig den historiskt intressanta sticktekniken tvåändsstickning.

Textil formgivning, grundkurs

Under  sex veckoslut erbjuder vi en kurs där du genom formgivningsövningar tränar upp ditt formspråk; färdigheter som du efter kursen omsätter i egna textila arbeten.

Tovning, forts. l

Med Tovning grundkurs som bas vidareutvecklar du hantverket och får förfinade kunskaper. Du prövar dig fram till ett experimentellt förhållningssätt till tekniken och utvecklar dina egna idéer.

Konstsömnad, forts. I - inriktning hållbart broderi

I den här kursen möter du gästlärare som utifrån egen praktik ger en introduktion till olika sätt att arbeta med konstsömnad i återbruksmaterial.

Konstsömnad, forts. II

I den här kursen får du möjlighet att ytterligare bygga vidare på dina kunskaper i konstsömnad.

Bildvävning, forts. II

I den här kursen får du möjlighet att ytterligare bygga vidare på dina kunskaper i bildvävnad.

Konstsömnad, forts. l

Kursen ger dig möjlighet att fördjupa och utveckla dina kunskaper i konstsömnad.

Konstsömnad, grund

Det här är en kurs för dig som vill få en bred grund i konstsömnad.

Vävning, grund

Det här är en kurs för dig som vill få grundläggande kunskaper i vävning.

Shibori, grund

Lär dig den japanska reservagetekniken Shibori. Shibori är ursprungligen ett traditionellt japanskt hantverks- och formbegrepp som betyder vrida, pressa, klämma.

Bildvävning, forts. I

Utifrån skisser, formgivning och dina egna idéer formger du bildvävar under handledning. Varje uppgift, dvs. varje väv, utgår från en specifik vävteknik.

Bildvävning, grund

Här får du möjlighet att ur ett hantverksmässigt och historiskt perspektiv tillägna dig grundläggande kunskaper i bildvävning.