Textilhantverk Sömnad

Textilhantverk Sömnad är en eftergymnasial utbildning där du lär dig olika tekniker och metoder och får möjlighet att utveckla din egen kreativa förmåga.  

SE FILMEN OM TEXTILHANTVERK SÖMNAD I SPALTEN TILL HÖGER.


På vår ettåriga sömnadsutbildning får du lära dig att utveckla egna idéer utifrån olika tekniker och metoder med anknytning till sömnad. Utbildningstiden är fördelad på 600 timmar hantverksämnen, 160 timmar färg och form samt 40 timmar teori.

I kursen sömnad studerar du olika tekniker och metoder i såväl hand- som maskinsömnad. Du använder både industrimaskiner och traditionella symaskiner och syr plagg, detaljer och inredningstextilier samt experimenterar och provar dig fram. I ämnet mönsterkonstruktion skapar du mönster utifrån mått samt genom drapering där du formar och skär till tyg direkt på provdocka. I konstsömnad lär du dig olika broderitekniker och i skolans färgeri lär du dig färga och bearbeta tyger så att du själv kan färgsätta dina arbeten. 

I formkursen utvecklar du din kreativitet och känsla för färg och form och arbetar mot att hitta ett eget konstnärligt uttryck. I textil- och dräkthistoria får du en kultur- och konsthistorisk grund. Du får även kunskaper i montering och material, utveckling och tolkning av skisser, samt i att göra arbetsbeskrivningar liksom material- och kostnadsberäkningar. 

Efter ett år i den praktiska utbildningen behärskar du grundläggande sömnad och kan från egen skiss ta fram en produkt eller ett plagg samt arbeta nyskapande inom det textila området. Utbildningen avslutas med att du genomför ett enskilt projekt med handledning i form, sömnad och drapering.

Textilhantverk sömnad är förberedande för vidare studier inom konst, mode och/eller det textila området på högskolor som till exempel Konstfack, Beckmans designhögskola, Borås Textilhögskola och HDK.


Här kan du läsa om hur ansökan och antagning går till


Timplan:

Sömnad                        328
Form                             160
Konstsömnad               124
Enskilt projekt                60
Mönsterkonstruktion     52
Textila material/
färgning                         48
Textilhistoria                  28

Totalt                           800Utbildningar

Textilhantverk Basår

Textilhantverk basår är en ettårig eftergymnasial utbildning där du lär dig grunderna inom textilt hantverk. Utbildningen ger dig möjlighet att söka HV Skolas tvååriga Högre textil hantverksutbildning.

Textilhantverk Sömnad

Textilhantverk Sömnad är en eftergymnasial utbildning där du lär dig olika tekniker och metoder och får möjlighet att utveckla din egen kreativa förmåga.  

Högre textil hantverksutbildning. Tvåårig utbildning.

Högre textil hantverksutbildning är en tvåårig eftergymnasial utbildning som ger fördjupade kunskaper inom textilt hantverk och möjlighet att utveckla det egna konstnärliga uttrycket. 

Konstsömnad påbyggnad, inriktning haute couture-broderi. Nyhet!

I den här kursen får du kunskaper om broderi- och sömnadstekniker som används inom haute couture. Kursen är en masterclass som leds av lärare som innehar mästarbrev i konstsömnadsyrket och/eller har en lång bakgrund inom konstsömnad på hög professionell nivå.

Tovning, grund

Grundkursen är till för dig som är nyfiken på och vill utforska ull och tovning som teknik.

Brodera fritt på ylle. Nyhet!

I den här kursen arbetar du med fritt yllebroderi i syram. Du får även följa med in i Karins värld, lära dig mer om hur hon ser på broderi och hur hon arbetar.

Broderi på ylle

I den här kursen får du möjlighet att från grunden lära dig brodera på ylle och därifrån utveckla dina egna idéer. Folkkonsten – den vi hittar i svensk tradition från främst sent 1700 och hela 1800 talet – ligger till grund för kursens broderi.

Stickning med inriktning textilhistoria.

I den här kursen får du tillämpa olika tekniker för att sticka med inspiration från textilhistorien, från medeltid till 1700-tal. 

Stickning, grund

Det här är en kurs för dig som tycker om att sticka och vill utforska tekniken.

Stickning, forts. I

Här får du använda dina grundkunskaper, utveckla och kombinera dem till dina egna plagg.

Tvåändsstickning

Det här är en kurs för dig som vill lära dig den historiskt intressanta sticktekniken tvåändsstickning.

Textil formgivning, grundkurs

Under  sex veckoslut erbjuder vi en kurs där du genom formgivningsövningar tränar upp ditt formspråk; färdigheter som du efter kursen omsätter i egna textila arbeten.

Tovning, forts. l

Med Tovning grundkurs som bas vidareutvecklar du hantverket och får förfinade kunskaper. Du prövar dig fram till ett experimentellt förhållningssätt till tekniken och utvecklar dina egna idéer.

Konstsömnad, forts. I - inriktning hållbart broderi

I den här kursen möter du gästlärare som utifrån egen praktik ger en introduktion till olika sätt att arbeta med konstsömnad i återbruksmaterial.

Konstsömnad, forts. II

I den här kursen får du möjlighet att ytterligare bygga vidare på dina kunskaper i konstsömnad.

Bildvävning, forts. II

I den här kursen får du möjlighet att ytterligare bygga vidare på dina kunskaper i bildvävnad.

Konstsömnad, forts. l

Kursen ger dig möjlighet att fördjupa och utveckla dina kunskaper i konstsömnad.

Konstsömnad, grund

Det här är en kurs för dig som vill få en bred grund i konstsömnad.

Vävning, grund

Det här är en kurs för dig som vill få grundläggande kunskaper i vävning.

Shibori, grund

Lär dig den japanska reservagetekniken Shibori. Shibori är ursprungligen ett traditionellt japanskt hantverks- och formbegrepp som betyder vrida, pressa, klämma.

Bildvävning, forts. I

Utifrån skisser, formgivning och dina egna idéer formger du bildvävar under handledning. Varje uppgift, dvs. varje väv, utgår från en specifik vävteknik.

Bildvävning, grund

Här får du möjlighet att ur ett hantverksmässigt och historiskt perspektiv tillägna dig grundläggande kunskaper i bildvävning.