SE FILMEN OM TEXTILHANTVERK SÖMNAD I SPALTEN TILL HÖGER.
På vår ettåriga sömnadsutbildning får du lära dig att utveckla egna idéer utifrån olika tekniker och metoder med anknytning till sömnad. Utbildningstiden är fördelad på 600 timmar hantverksämnen, 160 timmar färg och form samt 40 timmar teori.
I kursen sömnad studerar du olika tekniker och metoder i såväl hand- som maskinsömnad. Du använder både industrimaskiner och traditionella symaskiner och syr plagg, detaljer och inredningstextilier samt experimenterar och provar dig fram. I ämnet mönsterkonstruktion skapar du mönster utifrån mått samt genom drapering där du formar och skär till tyg direkt på provdocka. I konstsömnad lär du dig olika broderitekniker och i skolans färgeri lär du dig färga och bearbeta tyger så att du själv kan färgsätta dina arbeten.
I formkursen utvecklar du din kreativitet och känsla för färg och form och arbetar mot att hitta ett eget konstnärligt uttryck. I textil- och dräkthistoria får du en kultur- och konsthistorisk grund. Du får även kunskaper i montering och material, utveckling och tolkning av skisser, samt i att göra arbetsbeskrivningar liksom material- och kostnadsberäkningar.
Efter ett år i den praktiska utbildningen behärskar du grundläggande sömnad och kan från egen skiss ta fram en produkt eller ett plagg samt arbeta nyskapande inom det textila området. Utbildningen avslutas med att du genomför ett enskilt projekt med handledning i form, sömnad och drapering.
Textilhantverk sömnad är förberedande för vidare studier inom konst, mode och/eller det textila området på högskolor som till exempel Konstfack, Beckmans designhögskola, Borås Textilhögskola och HDK.
1
Timplan:
Sömnad 328
Form 160
Konstsömnad 124
Enskilt projekt 60
Mönsterkonstruktion 52
Textila material/
färgning 48
Textilhistoria 28
Totalt 800